• Novinky

            • Elektronické potvrdenie o návšteve školy

            • Elektronické potvrdenia sú bezpečné, obsahujú QR kód, pomocou ktorého si ľubovoľná inštitúcia vie overiť platnosť potvrdenia.

              Ako vytlačiť potvrdenie o návšteve školy? - kliknite na štart - dochádzka - potvrdenia - vytlačiť potvrdenie o návšteve školy

            • Mladí proti vojne

            • 10. 11. 2023 sa 3. C trieda zúčastnila divadelného predstavenia Peter a Lucia. Pozreli sme si príbeh lásky uprostred 1. svetovej vojny, ktorý končí tragicky. Hra je živým mementom súčasnej mladej generácie s odkazom všetkým: „Nechceme vojnu! Už nikdy viac!“

            • IT SHOW 2023

            • Dňa 10. 11. 2023 sa v košickom obchodnom centre Optima uskutočnila výstava a prezentácie najnovších technológií a trendov v oblasti informačných a komunikačných technológií s názvom IT SHOW 2023 pod záštitou popredného predajcu týchto technológií - firmy Datacomp Slovensko. Akcie sa zúčastnili naši žiaci 1. a 2. ročníka zo študijných odborov mechanik počítačových sietí a mechanik elektrotechnik, ktorí si prezreli stánky vystavovateľov s počítačmi, virtuálnou realitou a hernými zariadeniami. Najviac ich zaujal simulátor automobilových pretekov, ale aj programové riešenia tvorby virtuálnej reality, ktorá bude onedlho súčasťou štúdia na našej škole.

              Prezentácií sa zúčastnili učitelia odborných predmetov a majstri odbornej výchovy, ktorí si nesú domov množstvo nápadov pre budúce inovácie vyučovacieho procesu aj na našej škole.

            • Škola pre tvoju budúcnosť

            • bola hlavnou myšlienkou Dňa vedy a techniky, ktorý sa uskutočnil 8. 11. 2023 v priestoroch našej školy. Prehliadku organizovali učitelia odborných predmetov a majstri odbornej výchovy pre žiakov 1. a 2. ročníka.

              Cieľom tejto akcie bolo zlepšiť vnímanie a motiváciu žiakov učiť sa od začiatku štúdia a spopularizovať technické predmety. Na teoretickom vyučovaní si žiaci mohli prakticky vyskúšať nastavenie CISCO sietí, modelovanie súčiastok 3D CAD Solid Edge, virtuálnu realitu, drony, automatizáciu a riadenie, elektrické obvody, stroje a prístroje. Oboznámili sa s fotovoltikou, mechatronikou a metrológiou, programovaním v riadiacom systéme Sinumerik Operate a 3D tlačou.

              Na odbornom výcviku žiaci funkčne videli prepojenie teórie s praxou. Prakticky sa oboznámili s optickými sieťami, elektroinštaláciou, programovaním na CNC strojoch a programovaním PLC.

              Do ukážok sa zapojili aj naši víťazi súťaže vo virtuálnej realite v rámci projektu #DiGiS . Žiaci sa presvedčili o tom, že usilovnosť, kreativita a pracovitosť prináša dobré výsledky a spokojnosť.

              Sme presvedčení, že tento deň bol pre všetkých žiakov obohatením a správnou motiváciou ako dať štúdiu pridanú hodnotu.

              Za túto vydarenú akciu patrí poďakovanie všetkým zúčastneným.

            • Úspechy a perspektívy v projekte DiGiS

            • V rámci projektu #DiGiS sme sa s veľkou radosťou v dňoch 2. – 3.11.2023 zúčastnili medzinárodnej konferencie MindFest 2023 na ČVUT – CIIRC v Prahe spolu s našimi víťazmi virtuálnej reality (VR) súťaže v Španielsku, ktorú zorganizovali ČVUT, Technology Center Prague, VR Agency, Robodrone a Česká obchodná a priemyselná komora. Vypočuli sme si najnovšie trendy v oblastiach moderných technológií VR a dronov, zoznámili sme sa s úspešnými start-upmi v danej oblasti a zaujímavými ľuďmi. Samozrejme, odprezentovali sme aj našu školu a jej úspechy a perspektívy v projekte DiGiS. Naši žiaci si vyskúšali high-tech novinky. Nezabudli sme si prezrieť aj krásy Prahy a navštívili sme Národné technické múzeum.

            • My sa nevzdávame!

            • Dňa 27. 10. 2023 sa konala v telocvični Fakulty výrobných technológií súťaž v pretláčaní pravou rukou. Našu školu reprezentovalo 9 súťažiacich (Boris Velebír, Tomáš Polomský, Adam Mitaľ, Igor Stašík, Peter Gladiš, Kamil Guman, Matúš Migaš, Kristián Markaj, Kevin Komloš).

              Naši žiaci bojovali, ale na medailové pozície vo svojich váhových kategóriách nedosiahli. Aj keď sa našim žiakom nedarilo, veríme, že v najbližšej súťaži sa už budeme tešiť z úspechov.

            • Prezentovali sme našu prácu v projekte Erasmus+ DiGiS

            • Dňa 20. 10. 2023 naši žiaci Šimon Baran a Jerguš Jánošík ukázali svoje nové zručnosti a kompetencie na konferencii vo firme Tomark v Ražňanoch, ktorá bola zorganizovaná v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou. Mali sme možnosť odprezentovať našu prácu v projekte Erasmus #DiGiS a zároveň poukázať na to, že naša škola je pripravená otvoriť nový perspektívny študijný odbor operátor dronov. Okrem práce sme si však užili aj prehliadku moderných lietadiel a vypočuli rady od skúsených podnikateľov.

            • Strašidiel sa nebojíme!👹😈

            • 24. 10. 2023 oddýchli sme si od školských povinností a užili sme si Halloween. Najviac zamaskovanou triedou sa stala 2. F, Samuel Šofranko zo 4. E triedy vyhral cenu ako naj maska. Všetci tí, ktorí neváhali zamaskovať sa, vyhrali pizzu. Halloween ako sa patrí!

            • V našej škole tiekla krv😉

            • Darovanie krvi🩸 v našej škole sa už stalo tradíciou. V pondelok 23. 10. 2023 sa uskutočnilo v priestoroch našej školy opäť darovanie krvi. Túto vzácnu tekutinu prišlo darovať 25 žiakov. Cieľom tejto akcie je neustále podporovať dobrovoľných darcov krvi a rozširovať ich rady v našej škole.Vedenie školy ďakuje všetkým, ktorí prišli darovať túto nenahraditeľnú tekutinu.👏

            • Aj my sme podporili Zelený týždeň

            • Ďakujeme žiakom našej školy za podporu Zeleného týždňa, za to, že s úsmevom chodili do školy na bicykli.👏

              Extra poďakovanie patrí Norbertovi Šebešovi, žiakovi 3. B triedy, ktorý bez ohľadu na počasie, či Zelený týždeň, prichádza do školy na bicykli🚴‍♀️pravidelne. Je príkladom pre nás všetkých. Ďakujeme. 👍

            • Odborná exkurzia

            • V dňoch 19. - 20. 10. sa 42 žiakov 2. A, 2. B, 2. D a 3. A triedy spolu s učiteľmi Ing. Kubicovou, Mgr. Novotným, Ing. Vitikáč Bateškovou, PhD. zúčastnili exkurzie v Bratislave.

              Prvý deň žiaci navštívili Duálnu akadémiu v Devínskej Novej Vsi, kde si prešli priestory odborného a všeobecného vzdelávania. Žiaci mali možnosť vidieť učebne s robotmi KUKA, CNC obrábacími strojmi, učebne silnoprúdu, simulácie automatizovaných, výrobných procesov a mnoho ďalších.

              Na druhý deň v závode Volkswagen Slovakia navštívili výrobné haly - lisovňu, karosáreň a agregátnu halu. Žiaci sa stali súčasťou živého výrobného procesu, kde museli dodržiavať prísne bezpečnostné pravidlá. Videli, ako vzniká z „plechu“ reálne auto, ktoré neskôr opúšťa brány spoločnosti. Získali tak ucelený prehľad fungovania techniky, technológií, automatizácie, a to priamo v praxi.

              Mnohí žiaci pochopili, že strojárske odbory sú dôvodom pre štúdium, pretože strojárstvo práve v našom regióne prevláda.

            • Dejepisná exkurzia - Múzeum Solivar 🧂

            • 18. 10. 2023 - krásny jesenný deň - žiaci 1.A a 1.E triedy mali možnosť dozvedieť sa viac o ťažbe a spracovaní soli v našom regióne. Prezreli si unikátnu stavbu Skladu soli i Kráľovskú komoru.

              Vďaka odbornému výkladu a prehliadke viacerých historických budov múzea nazreli do minulosti baníckeho remesla Šariša.

            • Ste motiváciou pre nás dospelých

            • ...zaznelo v príhovore Jána Furmana, vedúceho Odboru školstva za Prešovský samosprávny kraj, ktorý zároveň poukázal na výnimočnosť mladých ľudí.3. 10. 2023 sa naši žiaci 3. C triedy - Lukas Blahut, Benjamín Tomko a Leonard Lazorik - zúčastnili oceňovania strieborných absolventov programu DofE. Chlapci sú super a pokračujú na najvyššiu zlatú úroveň. Tešíme sa a veríme, že budú motiváciou aj pre ďalších našich Dofákov.

              Na oceňovaní strieborných a bronzových Dofákov v @divadlojonasazaborskeho, si prebralo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu takmer 280 študentov.

              Fotografie @expedicak #dofesk #DofEaktivity #mojedofe #jasomdofe #dukeofedinburghaward #dofe #worldready

            • Digitálne vzdelávanie a príprava pre prax

            • Dňa 28. 9. 2023 sme sa zúčastnili národnej konferencie Digitálne vzdelávanie a príprava pre prax, v ktorej riaditeľ školy Mgr. Ján Holub prezentoval projekt #DiGiS, prínosy medzinárodnej spolupráce pre žiakov a učiteľov a predstavil výstupy projektu v rámci udržateľnosti. Konferencia bola zorganizovaná Svetovou bankou a Úradom Prešovského samosprávneho kraja a zúčastnili sa jej predseda PSK Milan Majerský, Ján Furman - riaditeľ odboru školstva PSK, štátny tajomník MŠVVaŠ SR Stanislav Partila, Karol Jakubík - generálny riaditeľ sekcie stredných škôl MŠVVaŠ SR, Branislav Hadár - riaditeľ ŠIOV, mnohí riaditelia škôl, digitálni koordinátori na školách, zamestnávatelia.

              Aj táto konferencia potvrdila, že digitalizácia na školách je nevyhnutná!

            • Nenechaj si ujsť študentské zľavy s ISIC preukazom!

            •  

              Zakúp si známku na Tvoj preukaz ISIC s platnosťou 09/2024!

               

              Už tento týždeň (30. 9.) Ti končí platnosť preukazu z predošlého školského roku.

              Objednaj si známku na https://isic.sk/platbaskoly/, vyber si možnosť doručenia na Tvoju školu (zdarma do konca októbra) alebo priamo na adresu domov (poplatok 3€)

               a získaj:

              • výhodný študentský paušál od Orangeu
              • študentské ceny v Starbucks, v McDonald´s, v Burger King,

              v Reserved, v Martinuse, v CINEMAX a na ďalších skvelých miestach

              • možnosť zapájať sa do súťaží na našom Instagrame @isic.slovakia
              • celoročné cestovné poistenie
              • jednoduché cestovanie v BA kraji s preukazom v aplikácii IDS BK

               

               

               

            • Oslávili sme jazykovú a kultúrnu pestrosť v Európe a podporili učenie sa cudzích jazykov počas celého života

            • 26. septembra sa každoročne oslavuje Európsky deň jazykov, ktorý bol vyhlásený Radou Európy v roku 2001.

              Aj naša škola si pripomenula tento deň výstavou, kde žiaci diskutovali s vyučujúcimi o prínose jazykového vzdelávania, ale aj o možnostiach, ktoré sa im výučbou cudzích jazykov otvárajú. Prezentovali sme žiakom niekoľko cudzích jazykov, vedomosti o reáliách krajín EÚ si testovali v kvízoch, ktoré boli pripravené v tabletoch. Zručnosti prezentovali vo vytvorených miniatúrach známych stavieb a v príprave tradičných pochutín. Anglický čaj, belgická čokoláda, talianska pizza, či slovenský chlieb so soľou boli viac ako učebnica.

              Aj tento rok to bola opäť vydarená akcia! Ďakujeme!

            • Vzácne stretnutie s Danielom Hevierom

            • Žiaci 3. A triedy sa na Infofeste 2023 zoznámili so slovenským spisovateľom, textárom, hudobníkom, scenáristom, výtvarníkom, dramatikom, prekladateľom Danielom Hevierom, ktorý sa rozhodol na ďalší deň navštíviť aj Spojenú školu, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove.

              Držím Ti miesto, Severanka, Kým vieš snívať, Ľudia vôbec nie sú zlí a mnohé slávne texty slávnych piesní od slávneho autora Daniela HEVIERA zazneli na dnešnom stretnutí s významnou osobnosťou Slovenska.

              Daniel Hevier rozprával nielen o svojich spisovateľských začiatkoch, o svojej tvorbe, ale aj o zúročení svojich poznatkov v škole, kde momentálne pôsobí ako stredoškolský učiteľ.

              Danielovi Hevierovi ďakujeme za milé stretnutie a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov!

            • Festival inovácií Inofest 2023

            • Pohľad, ktorý rozšíri obzor a možnosti ako pracovať efektívnejšie a zlepšovať sa, nám umožnil Festival inovácií Inofest 2023. 26. 9. 2023 v M Aréne v Prešove sa tejto akcie zúčastnili žiaci 3. A triedy a Ing. Monika Kubicová.

              Na prednáške Stratégia v špičkových firmách sme sa dozvedeli informácie o ekosystéme, kultúre vzťahov a ako sa naučiť spolupracovať efektívne pre rozvoj firmy.

              Spisovateľ Daniel Hevier a prezident Inofestu Ján Košturiak zaujali žiakov témou Inovácie tu boli odjakživa. Predstavili nám možnosti inovácie v každom období života a podelili sa so svojimi praktickými skúsenosťami.

              Prednáška Inovácie vo firmách a ich financovanie nám zase priblížila možnosti firiem ako rásť a zvyšovať konkurencie schopnosť.

              Pre všetkých boli tieto prednášky veľmi podnetné a zároveň povzbudením, že nikdy nie je neskoro začať na sebe pracovať a robiť pokroky v živote.