• Novinky

            • Prešovská župná paralympiáda

            • Dňa 23. 6. sa žiaci 1.F a 2.E triedy zúčastnili Prešovskej župnej paralympiády, kde si mohli vyskúšať rôzne športy (bedminton, bocciu, bojové umenia, florbal a streľbu z luku) za účasti hendikepovaných športovcov.

            • Vyhodnotenie súťaže Rýchle prsty

            • Dňa 23. 06. 2023 sa uskutočnil ďalší ročník celoškolskej súťaže v rýchlom a presnom písaní na počítači Rýchle prsty. Žiaci si zmerali svoje sily v odpise textu na čas a presnosť. V dvoch kolách odpisovali jednoduchý a zložitejší text v programe All ten fingers. Súťažiaci mohli používať vlastné klávesnice, na ktoré sú už zvyknutí doma, či už pri chatovaní, programovaní alebo vytváraní dokumentov. Súťaž bola napínavá do konca, pretože výsledky na prvých miestach boli veľmi dobré a rozdiel bol tesný. Nakoniec sa na 1. mieste umiestnil Samuel Ševčík z 2. D, 2. miesto obsadil Tobias Lizák z 2.D triedy a 3. miesto obsadil Peter Čorej z 1.E triedy. Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazom srdečne blahoželáme.

            • Nevzdávame sa!

            • Dňa 17. 6. 2023 sa naši žiaci 2. ročníka zo študijného odboru mechanik počítačových sietí zúčastnili súťaže v programovaní Lego robotických autíčok. 

              Bola to naša prvá skúsenosť a v silnej konkurencii sme obsadili v kategórii Stopár 3. miesto a  v kategórii Voľná jazda 4. miesto. Chlapcov to posunulo ďalej, nevzdávajú sa, chcú sa zdokonaľovať, aby v budúcom ročníku sa posunuli v umiestnení ešte vyššie. Držíme palce!

            • Výmena skúseností v Španielsku

            • V rámci programu Erasmus+ naši žiaci Šimon Petruš z 2. A triedy a Richard Škripko z 3. C triedy aktuálne zažívajú stáž vo firme St. Control v španielskom meste Malaga, v rodisku známeho maliara P. Picassa. Spoznávajú kultúru a históriu Andalúzie. Prajeme im ešte kopec nových zážitkov, skúseností a šťastný návrat domov!

            • Súťaž v technickom kreslení má víťaza!

            • 13. 6. 2023 naše kolegyne Ing. Vitikáč Batešková, PhD. a Ing. Kubicová zorganizovali súťaž v technickom kreslení. Chlapci si zmerali svoje sily, vedomosti a zručnosti nadobudnuté počas 1. ročníka z predmetu technické kreslenie. Hlavným cieľom súťaže bolo umožniť žiakom prezentovať svoje odborné vedomosti, porovnať navzájom svoje vedomosti, zlepšiť svoje zručnosti, podporiť pozitívny vzťah k technickému kresleniu, vytrvalosť a súťaživosť.

              Súťažilo 15 žiakov zo študijných odborov mechanik mechatronik a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Hodnotila sa presnosť, úplnosť. Na základe dosiahnutých výsledkov bolo stanovené poradie:

              1. miesto - Maroš Baran z 1. C,

              2. miesto - Simeon Andraščík z 1. C,

              3. miesto - Matúš Peregrin z 1. A triedy.

              Naše poďakovanie patrí p. Hozzovej za finančný príspevok a firme GOHR – náš partner v duálnom vzdelávaní - za hodnotné vecné ceny pre víťazov, vďaka ktorým mala táto súťaž ozaj profesionálnu úroveň.

              Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme!

            • Nebuď fejker!

            • Kristián Hurajt z 2. A triedy sa 12. 6. 2023 zúčastnil vyhodnotenia súťaže stredných škôl Nebuď fejker na Úrade priemyselného vlastníctva SR v Banskej Bystrici. Súťažil s grafickou prácou, kde spomedzi 101 súťažiacich sa umiestnil na skvelom 3. mieste a získal hodnotné ceny. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              "Fejkovať" sa neoplatí, a to si naša mládež uvedomuje viac, než by sa dalo čakať.

            • Nie je nám jedno, ako žijú deti okolo nás!

            • Tento rok sa uskutočnil už 17. ročník zbierky MODRÝ GOMBÍK, do ktorého sa 15. 5. 2023 zapojila aj naša škola. Táto zbierka je venovaná deťom, ktoré sa trápia, majú rany na duši, ktoré vyrastajú v humanitárnych krízach.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto zbierky.

            • Druháci absolvovali plavecký výcvik

            • Naši telocvikári absolvovali so žiakmi 2. ročníka plavecký výcvik. Žiaci sa učili o dýchaní vo vode, splývaní a rôznych technikách plávania, zlepšovali svoje plavecké zručnosti a učili sa správnu techniku plaveckých štýlov. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť z pohybu vo vode. Výcvik bol príjemným oživením školských dní.

              Poďakovanie za cenné rady a trpezlivosť patrí učiteľom – telocvikárom a inštruktorom.

            • Druhí na futsalovom turnaji

            • 11. mája sa športovalo medzi futsalovými bránkami. Turnaj dekana Fakulty výrobných technológií v Prešove hostil svoj 7. ročník, ktorého sa zúčastnili aj chlapci z našej školy. Spomedzi 16 družstiev sme sa umiestnili na peknom 2. mieste. Navyše žiak Marcel Kubuš zo 4. F triedy sa stal najlepším strelcom turnaja.

              Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Súťaž v pretláčaní rúk

            • Dňa 11. 5. 2023 sa uskutočnil 14. ročník súťaže Armwrestling Cup, ktorého sa zúčastnilo 40 súťažiacich z 5 stredných škôl. Naši žiaci získali cenné umiestnenia: v kategórii do 78 kg sa Kristián Kravec z 3.D triedy umiestnil na 2. mieste a Adrián Guľaša zo 4.B triedy na 3.mieste. V kategórii do 85 kg celkovým víťazom sa stal Mário Jacko zo 4. D triedy.

              Vďaka všetkým za úspešnú reprezentáciu školy. 

            • Prednáška s Ing. Petrom Vitikáčom

            • Pohľad a skúsenosti mladého človeka, ktorý je súčasťou kooperácie prác na svetových projektoch v oblasti realizácie solárnych, veterných, vodných, plynových/uhoľných a atómových elektrárňach v rôznych kútoch sveta. si pozorne vypočuli žiaci 1.A, 3.E a 4. B triedy.

              Získali tak reálny pohľad na svet a povzbudenie, aby začali na sebe pracovať, robiť pokroky v živote.

              Ďakujeme za úžasnú prednášku.

               

            • Dejepisná exkurzia

            • V piatok 28. 4. 2023 naši žiaci 2. a 3. ročníka navštívili v rámci dejepisnej exkurzie pamätné miesto a múzeum  Auschwitz-Birkenau v poľskom meste Osvienčim. Vďaka skvelým sprievodcom to boli neoceniteľné dve hodiny, počas ktorých získali naši žiaci veľké množstvo informácií o smutnej existencii tohto bývalého koncentračného tábora.  

              Po poznávacej časti cestou domov zavítali aj do krásneho historického mesta Krakov.

            • Naša súťaž Deň Zeme pozná svojich víťazov

            • Pri príležitosti osláv Deň Zeme sme vyhlásili súťaž pre žiakov a zamestnancov školy, ktorí sa každý deň mali obliecť podľa farby kontajnerov na separovanie (zelená, modrá, žltá, červená, hnedá). Do akcie sa zapojili nielen žiaci, ale aj učitelia.

              Pizzu pre celú triedu vyhrali žiaci z 3. C. Blahoželáme a zároveň ďakujeme všetkým, ktorým na našej planéte záleží!

            • Naši štvrtáci úspešne absolvovali záverečnú skúšku certifikácie CCNA 3

            • Dňa 26.04.2023 naši štvrtáci absolvovali záverečnú skúšku pre získanie medzinárodného certifikátu pre pokročilých správcov počítačových sietí CCNA3 Enterprise Networking, Security, and Automation. Najprv absolvovali online test, pozostávajúci z otázok manažovania stredných a veľkých sietí a zabezpečenia ochrany týchto sietí. Následne na nich čakala praktická úloha simulácie pripojenia koncových používateľov na poskytovateľa služieb internetu, kde museli nastaviť sieťové zariadenia, zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenia koncových používateľov na internet a vyriešiť simulovaný problém s nefunkčným pripojením jednej z koncových sietí.

              Tri hodiny sústredenej práce znamenalo pre úspešných riešiteľov zavŕšenie cetrtifikácie CCNA (Cisco cetrificated Networkong Academy je akadémia pod patronátom svetovej špičky vo vývoji a výrobe sieťových zariadení).

              Úspešným absolventom blahoželáme a veríme, že svoje vedomosti a zručnosti uplatnia vo veľkom svete dátových a komunikačných sietí.

            • Vynikajúci úspech našich žiakov v Španielsku

            • V rámci projektu DigiS - Budovanie aliancie digitálnych zručností na zlepšenie programátorských kompetencií – sa 8 žiaci a 3 učitelia zúčastnili v španielskej Barcelone workshopu a medzinárodnej súťaže v programovaní a vytváraní virtuálnej hry v unreal engine 5. Naši žiaci Štefan Ivanko, Matej Jakubčin s lektorom Mgr. Jurajom Beňačkom obsadili krásne prvé miesto. Okrem Slovenska sa workshopu drony a virtuálna realita zúčastnili aj školy z Česka, Rakúska, Španielska, Litvy.

              Blahoželáme za vynikajúci úspech a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Mladý Európan

            • 14. 4. 2023 sme sa zúčastnili 18. ročníka vedomostnej súťaže Mladý Európan, kde sme si overili naše vedomosti z rôznych oblastí Európskej únie – Európsky rok zručností 2023, podpora digitálnej gramotnosti a boj proti dezinformáciám, programy EÚ pre mladých ľudí a priority Európskej komisie.

              Našu školu zastupovali Lukas Blahút (II.C), Michael Šitanyi ( II.C) a Ľubomir Baran (III.C). Chlapci sa umiestnili na 6. mieste.  Chlapcom za reprezentáciu školy ďakujeme .

            • Deň Zeme

            • Pri príležitosti Dňa Zeme sme sa zapojili do upratovania 👍 nielen okolia školy, ale aj časti sídliska Sekčov, čím sme chceli ukázať, že nám na Zemi záleží a hnevá nás, že vidíme porozhadzované odpadky. Vyčistený priestor bol hneď krajší. Kiežby bol Deň Zeme každý deň🙏.

            • Medzinárodná burza práce EURES JOB DAY

            • 20. 4. 2023 v M Aréne v Prešove na Šváboch sme sa osobne stretli so zahraničnými a slovenskými zamestnávateľmi, ktorí ponúkali zaujímavé pracovné ponuky v krajinách Európskej únie a na Slovensku - strojárstvo, priemysel, potravinárstvo, či práca na výletnej lodi. Pestrá a zaujímavá ponuka, informácie z prvej ruky. Ďakujeme za túto príležitosť.

            • Svetová výstava Cosmos Discovery

            • Žiaci 1. A a 1. D triedy sa zúčastnili exkurzie v Bratislave, kde si pozreli priestory Národnej rady SR v sprievode poslanca PhDr. Jozefa Lukáča, ktorý odpovedal na otázky súvisiace s činnosťou parlamentu. Po prehliadke sme si pozreli bratislavské námestia, Prezidentský palác, most SNP, hradné nádvorie.

              Večerné hodiny nám spríjemnila výstava NASA v Incheba Expo Aréne, ktorá nás previedla históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné misie.

              Exkurziu sme si užili a odniesli z nej mnoho pekných zážitkov.