• Novinky

            • Fantastický úspech!

            • Dňa 15. 3. 2024 sa vo vzdelávacom stredisku automobilky KIA v Gbeľanoch uskutočnila súťaž Strieborný piest pod záštitou Štátneho inštitútu vzdelávania a firmy SMC. Strieborný piest SMC je medzinárodná súťaž určená pre študentov stredných škôl na tému priemyselnej automatizácie.

              Cieľom Strieborného piestu SMC je podpora výuky priemyselnej automatizácie, súťažnou formou študentov motivovať k ďalšiemu vzdelávaniu aj nad rámec školských osnov a dať im možnosť porovnať svoje vedomosti a skúsenosti v tvrdej konkurencii stredných škôl z Čiech a zo Slovenska.

              V slovenskom kole súťažilo 26 tímov. Naša škola mala obsadené 2 tímy pod vedením Ing. Mgr. Ota Sokolovského. Žiaci zo 4. B triedy (študijný odbor mechanik mechatronik) Matej Poráč a Jaroslav Spišák sa umiestnili na fantastickom 1. mieste s náskokom takmer 100 bodov pred druhým v poradí. Žiaci nášho 2. tímu Jakub Straka, Peter Gladiš a Dávid Baran sa umiestnili na peknom 15. mieste - veríme, že o rok budú takí úspešní ako naši štvrtáci.

              Blahoželáme k fantastickému úspechu žiakov! Vynikajúce umiestnenie žiakov je dôkazom ich talentu, tvrdej práce a zručností v oblasti priemyselnej automatizácie. Tento druh podujatia nielenže poskytuje im príležitosť uplatniť svoje vedomosti, ale aj ich motivuje k ďalšiemu vzdelávaniu a zlepšovaniu sa. Je skvelé vidieť, že naša škola má talentovaných a nadaných žiakov!

            • Súčasť našej komunity recharge room

            • Je pre nás potešením, že 15. 3. 2024 sme slávnostne otvorili pre žiakov RECHARGE ROOM.

              Sme radi, že sme mohli tento projekt zrealizovať a zároveň ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli.

              Dúfame, že recharge room bude miestom, kde si žiaci nájdu čas na oddych a načerpanie energie, ale aj miestom budovania priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov.

            • Satelit, ktorý sa zmestí do plechovky?🤔😲

            • 🛰️ Viete si predstaviť satelit, ktorý sa zmestí do plechovky 🥫? To je výzva, s ktorou pracujú stredoškoláci v súťaži CANSAT v spolupráci s Innovlab - Startup Center Kosice. Predstavujeme vám prvý súťažný tím „Resistors rebels“ zo Spojenej školy, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove.

              👨‍💻Tímlídrom je Marián Haborák, ktorého vášňou je elektronika. Zodpovedá za návrh a prevedenie hardvéru.

              🧑‍💻Samuel Ševčík pripravuje spracovanie softvéru pre satelit a pozemnú stanicu.

              💻Ondrej Janič navrhuje 3D model. Pripravuje konštrukciu vonkajšieho krytu satelitu, ale aj vnútorné uchytenie hardvérového vybavenia.

              💁Fabián Želizňák zabezpečuje následné spracovanie dát pre pozemnú stanicu. Zároveň bude pracovať na konštrukcii padáku a fyzikálnych výpočtov.

              🤝Tím veľmi dobre podporil mentor Tibor Radačovský, ktorý nám priniesol nový vietor do plachiet. Odborný dohľad nad študentami bude mať pedagóg Pavol Pavlanin.

              Ako sa chlapcom z Prešova darí? Na 3D tlačiarni vytvorili prvý prototyp puzdra🥫. Pripravenú majú elektroniku s dvoma komunikačnými jednotkami s ESP32 a algoritmus pre spracovanie prijatých dát. ✊Držíme palce „Resistor rebels“ a tešíme sa na výsledok.

            • Bez nároku na odmenu za prácu v nedeľu 😉zlepšujeme prostredie pre žiakov👍

            • Zlepšovanie prostredia pre žiakov je kľúčové pre ich úspech a pohodu v škole. Preto sa partia dobrovoľníkov – žiakov a kolegov – rozhodla modernizovať priestory školy, vytvoria študovňu, ktorá sa bude využívať nielen na učenie, ale aj na relax a spoločenské stretnutia. Táto oddychová zóna bude miestom, kde sa žiaci budú cítiť vítaní, kde nájdu pokoj a relax v rušnom školskom dni.

              Veríme, že bude mať pozitívny dopad na študijné výsledky a motiváciu žiakov navštevovať školu. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom za skvelú iniciatívu!👏

            • Valentínska kvapka krvi🩸

            • Opäť aj tento rok sa naši žiaci a kolegovia rozhodli pre dobrú vec a zapojili sa do kampane Valentínska kvapka krvi. Vedenie školy ďakuje všetkým zúčastneným za príkladný prejav lásky k životu človeka.

            • Školské kolo SOČ

            • 15. 2. 2024 prebehlo na našej škole školské kolo SOČ v odbore Elektrotechnika, hardware, mechatronika. Žiaci úspešne predviedli ako sa dajú nadobudnuté teoretické vedomosti získané štúdiom na našej škole skĺbiť s praktickou zručnosťou. Veľmi oceňujeme, že prácam venovali svoj čas a úsilie. Na 1. mieste sa umiestnili žiaci 3. A triedy odboru mechanik mechatronik Jakub Pinka a Šimon Petruš s prácou Four-legged spider, na 2. mieste žiak 3. E triedy Tomáš Holoďák, študijný odbor mechanik elektrotechnik s prácou Zosilňovač The Leach Amp 200W.

              Blahoželáme a ďakujeme za vzornú prezentáciu prác.

            • Opäť vynikajúca lyžovačka⛷

            • Lyžiarsky kurz v stredisku Roháče – Zverovka Spálená s triedami 1.D a 1.F dopadol na výbornú, žiaci si ho dosýta užili a domov si odniesli množstvo zážitkov.

            • Mäkké zručnosti na hodine etickej a náboženskej výchovy

            • Rozvíjať mäkké zručnosti – kreativita, tímová práca - môžu naši žiaci na hodine náboženskej či etickej výchovy. V tomto týždni mali možnosť pripomenúť si tradície fašiangov, vyrobiť prekvapenie na sv. Valentína alebo sa oboznámiť s výchovou k manželstvu a rodičovstvu. Národný týždeň manželstva, ktorý práve prebieha, je prepojením týchto sviatkov, ktoré hovoria o vzájomnej láske a úcte, o pôste duchovnom i telesnom. Čo môže byť vitamínom pre vitálny vzťah? Napr. drobné, no každodenné vzájomné ocenenie, chvíle spoločnej zábavy alebo odhodlanie robiť to, čo druhému prináša potešenie a komunikuje lásku....učme sa tomu doma i v škole!

            • Ako nenaletieť hlúpostiam

            • Aby boli žiaci odolnejší voči pôsobeniu falošných správ, ktoré sa šíria hlavne cez sociálne médiá, treba v škole neustále rozvíjať mediálnu gramotnosť. Preto naši kolegovia Mgr. Priščáková a Mgr. Lavrík sa 5. 2. 2024 zúčastnili interaktívneho workshopu k rozpoznávaniu dezinformácií. Získané informácie odovzdajú nielen žiakom, ale aj kolegom.

            • SOM NEVYPOČUTÝ - tak znie nová kampaň od IPčka

            • Stav duševného zdravia našej mládeže na Slovensku je alarmujúci a súčasnému rezortnému nastaveniu nedostatočný. V súčasnosti niektoré udalosti v spoločnosti v zahraničí a aj na Slovensku poukazujú na zvyšujúcu sa radikalizáciu mládeže.

              Projekt s názvom Nevypočutý je novým projektom IPčka (Internetovej poradne pre mladých) a pracuje s frustráciou a nevypočutím našej mládeže.

              Kampaňové nálepky NEVYPOČUTÝ odkazujú na webovú podstránku www.ipcko.sk/nevypocuty, kde môžu mladí ľudia zanechať textový alebo hlasový odkaz, na ktorý budú psychológovia a psychologičky odpovedať každý štvrtok na live streame na Twitchi. Podstránka taktiež obsahuje informácie o možnostiach a pomoci IPčka.

              Naša škola sa zaradila okrem Koalície škôl za duševné zdravie (pod vedením Ligy za duševné zdravie) aj do tejto kampane a v spoločných priestoroch školy sú umiestnené nálepky, ktoré s frustráciou našich žiakov môžu pomôcť. Dôležité je, aby naše deti neostávali so svojimi problémami sami, čo si uvedomujeme aj na Spojenej škole.

            • Modernizácia stredného odborného školstva a jej význam pre ekonomiku

            • Svetová banka spolu s partnermi Iniciatívy pre dobiehajúce regióny (Slovakia Catching-up Regions – SK CuRI) 6. 2. 2024 v Bratislave v priestoroch hotela Lindner zorganizovala konferenciu s názvom Modernizácia stredného školstva a jej význam pre ekonomiku Slovenska a jeho regiónov: Príspevok CuRI . Cieľom bolo priblížiť a zhodnotiť výsledky v oblasti stredného odborného školstva počas celej doby iniciatívy na Slovensku (2018 – 2023), vďaka ktorej sa do stredného školstva doposiaľ investovalo už takmer 110 mil. eur.

              Na tomto podujatí sa prezentovala aj naša škola, ktorá bola podporená v rámci Iniciatívy. Poukázali sme na progres, kam sme sa posunuli - zrekonštruovala sa vyše 50-ročná hala praktického vyučovania, vytvoril sa komplex s teoretickými a praktickými učebňami prepojený s prezentačným zázemím, šatňami, hygienickými a skladovými priestormi, vstupy do budovy sú bezbariérové, súčasťou je aj kvalitné materiálno-technické vybavenie priestorov.

              Tešíme sa, že vďaka projektu sa škola posunula na vyššiu úroveň a stane sa tak príťažlivejšou pre žiakov základných škôl.

            • Pripomenuli sme si 79. výročie oslobodenia Prešova

            • Oslobodenie Prešova 19. 1. 1945 sa uskutočnilo bez boja, nepadol takmer jediný výstrel. Krátko po oslobodení 24. 1. 1945 zvolal národný výbor veľkú manifestáciu, ktorá bola vyjadrením vďaky osloboditeľov a výrazom odhodlania za národnú slobodu a demokratického občianstva. Vďační Solivarčania postavili pamätník, ktorý sme s etikármi navštívili.

            • 1. turnus lyžiarskeho výcviku je za nami

            • Od 8. 1 do 12. 1. 2024 naši prváci (1.A, 1.B, 1.C a 1.E trieda) úspešne absolvovali dlhoočakávaný lyžiarsky kurz⛷ v stredisku Roháče - Zverovka Spálená - Západné Tatry.

              Užili si čerstvý vzduch, kopec snehu a veľa dobrej nálady. Kurz bol úspešný - všetci sa naučili lyžovať, nikto sa nezranil👍. Počas oddychového poldňa navštívili najväčší slovenský park vodnej zábavy🏊 v Tatralandii.

            • Vianočná výzdoba tried

            • Vianoce sa skončili a my sme mohli vyhodnotiť Súťaž o najbohatšiu vianočnú výzdobu triedy. Bola to vážna výzva pre triednych učiteľov a ich žiakov. Motivácia, spolupráca, dobrovoľníctvo, ochota, kreativita a zmysel pre naše  ľudové tradície. Máme 21 tried, z toho 9 triednych učiteľov - mužov. Vyzdobených (  aspoň ihličím, sviečkou či vianočných svetlom, guľami v krabičke, girlandou či svetielkami) bolo 13 tried. Hodnotiaca komisia rozhodla takto: 1. miesto - 3.A s M. Kubicovou za živý vianočný stromček, 2. miesto - 3.C s M. Priščákovou za najvyšší stromček a 3. miesto - učebne č. 2, 17, 14, 36, 30, 31, 33, 23, 25, 26.

              Ďakujeme a dúfame, že na budúci rok sa zapoja všetky triedy.

              PF 2024

            • Skvelý volejbalový zápas žiaci vs. učitelia

            • 20. 12. sme úspešne ukončili vianočné športové súťaže. Tentokrát si sily zmerali žiaci, učitelia a majstri odbornej výchovy. Všetky zápasy boli dramatické až do konca. 1. D trieda sa stala absolútnym víťazom (1. miesto obsadili vo futsale, vo florbale aj volejbale). V priateľskej a uvoľnenej atmosfére sa ukázali športovci aj fanúšikovia volejbalu. Veríme, že sa nám podarilo dosiahnuť cieľ, a to stretnúť sa, zahrať si a prežiť tak príjemné športové dni.

              Veľké poďakovanie za organizáciu vydarených športových podujatí patrí najmä nášmu kolegovi PaedDr. Petrovi Matúsovi.

            • Vianočný turnaj vo futsale

            • 18. 12. 2023 halu našej školy ovládol Vianočný turnaj vo futsale. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: 1.- 2. a 3.- 4. ročník. Celkovo sa zapojilo 20 družstiev. Víťazmi sa stali žiaci 1. D a 4.B triedy.

              Absolútnym víťazom turnaja sa stala trieda 4.B, ktorá zvíťazila v obrovskom superfinále nad 1.D triedou 2:1 na góly. Žiaci zvádzali veľmi napínavé súboje od prvého až po finálový zápas. Bola to vydarená akcia, na ktorej sa zabavili nielen žiaci na hracej ploche, ale aj v hľadisku.

            • Vianočný punč

            • Školský parlament si pre žiakov našej školy pripravil predaj vianočného punču a koláčikov, ktoré napiekli nielen členovia parlamentu, ale aj učitelia, za čo im patrí veľká vďaka.

              Výťažok z predaja použijeme na zariadenie študovne na našej škole, ktorá bude slúžiť všetkým nám.

              Ak ste nestihli dnes, neobávajte sa, akcia sa zopakuje aj budúci týždeň v rovnakých časoch - o 7:00, 10:30 a 12:25 hod.

              Rovnako sa chceme poďakovať aj tým žiakom, ktorí nám spríjemnili tento deň živou hudbou.