• Novinky

            • Aj my sme podporili Zelený týždeň

            • Ďakujeme žiakom našej školy za podporu Zeleného týždňa, za to, že s úsmevom chodili do školy na bicykli.👏

              Extra poďakovanie patrí Norbertovi Šebešovi, žiakovi 3. B triedy, ktorý bez ohľadu na počasie, či Zelený týždeň, prichádza do školy na bicykli🚴‍♀️pravidelne. Je príkladom pre nás všetkých. Ďakujeme. 👍

            • Odborná exkurzia

            • V dňoch 19. - 20. 10. sa 42 žiakov 2. A, 2. B, 2. D a 3. A triedy spolu s učiteľmi Ing. Kubicovou, Mgr. Novotným, Ing. Vitikáč Bateškovou, PhD. zúčastnili exkurzie v Bratislave.

              Prvý deň žiaci navštívili Duálnu akadémiu v Devínskej Novej Vsi, kde si prešli priestory odborného a všeobecného vzdelávania. Žiaci mali možnosť vidieť učebne s robotmi KUKA, CNC obrábacími strojmi, učebne silnoprúdu, simulácie automatizovaných, výrobných procesov a mnoho ďalších.

              Na druhý deň v závode Volkswagen Slovakia navštívili výrobné haly - lisovňu, karosáreň a agregátnu halu. Žiaci sa stali súčasťou živého výrobného procesu, kde museli dodržiavať prísne bezpečnostné pravidlá. Videli, ako vzniká z „plechu“ reálne auto, ktoré neskôr opúšťa brány spoločnosti. Získali tak ucelený prehľad fungovania techniky, technológií, automatizácie, a to priamo v praxi.

              Mnohí žiaci pochopili, že strojárske odbory sú dôvodom pre štúdium, pretože strojárstvo práve v našom regióne prevláda.

            • Dejepisná exkurzia - Múzeum Solivar 🧂

            • 18. 10. 2023 - krásny jesenný deň - žiaci 1.A a 1.E triedy mali možnosť dozvedieť sa viac o ťažbe a spracovaní soli v našom regióne. Prezreli si unikátnu stavbu Skladu soli i Kráľovskú komoru.

              Vďaka odbornému výkladu a prehliadke viacerých historických budov múzea nazreli do minulosti baníckeho remesla Šariša.

            • Ste motiváciou pre nás dospelých

            • ...zaznelo v príhovore Jána Furmana, vedúceho Odboru školstva za Prešovský samosprávny kraj, ktorý zároveň poukázal na výnimočnosť mladých ľudí.3. 10. 2023 sa naši žiaci 3. C triedy - Lukas Blahut, Benjamín Tomko a Leonard Lazorik - zúčastnili oceňovania strieborných absolventov programu DofE. Chlapci sú super a pokračujú na najvyššiu zlatú úroveň. Tešíme sa a veríme, že budú motiváciou aj pre ďalších našich Dofákov.

              Na oceňovaní strieborných a bronzových Dofákov v @divadlojonasazaborskeho, si prebralo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu takmer 280 študentov.

              Fotografie @expedicak #dofesk #DofEaktivity #mojedofe #jasomdofe #dukeofedinburghaward #dofe #worldready

            • Digitálne vzdelávanie a príprava pre prax

            • Dňa 28. 9. 2023 sme sa zúčastnili národnej konferencie Digitálne vzdelávanie a príprava pre prax, v ktorej riaditeľ školy Mgr. Ján Holub prezentoval projekt #DiGiS, prínosy medzinárodnej spolupráce pre žiakov a učiteľov a predstavil výstupy projektu v rámci udržateľnosti. Konferencia bola zorganizovaná Svetovou bankou a Úradom Prešovského samosprávneho kraja a zúčastnili sa jej predseda PSK Milan Majerský, Ján Furman - riaditeľ odboru školstva PSK, štátny tajomník MŠVVaŠ SR Stanislav Partila, Karol Jakubík - generálny riaditeľ sekcie stredných škôl MŠVVaŠ SR, Branislav Hadár - riaditeľ ŠIOV, mnohí riaditelia škôl, digitálni koordinátori na školách, zamestnávatelia.

              Aj táto konferencia potvrdila, že digitalizácia na školách je nevyhnutná!

            • Nenechaj si ujsť študentské zľavy s ISIC preukazom!

            •  

              Zakúp si známku na Tvoj preukaz ISIC s platnosťou 09/2024!

               

              Už tento týždeň (30. 9.) Ti končí platnosť preukazu z predošlého školského roku.

              Objednaj si známku na https://isic.sk/platbaskoly/, vyber si možnosť doručenia na Tvoju školu (zdarma do konca októbra) alebo priamo na adresu domov (poplatok 3€)

               a získaj:

              • výhodný študentský paušál od Orangeu
              • študentské ceny v Starbucks, v McDonald´s, v Burger King,

              v Reserved, v Martinuse, v CINEMAX a na ďalších skvelých miestach

              • možnosť zapájať sa do súťaží na našom Instagrame @isic.slovakia
              • celoročné cestovné poistenie
              • jednoduché cestovanie v BA kraji s preukazom v aplikácii IDS BK

               

               

               

            • Oslávili sme jazykovú a kultúrnu pestrosť v Európe a podporili učenie sa cudzích jazykov počas celého života

            • 26. septembra sa každoročne oslavuje Európsky deň jazykov, ktorý bol vyhlásený Radou Európy v roku 2001.

              Aj naša škola si pripomenula tento deň výstavou, kde žiaci diskutovali s vyučujúcimi o prínose jazykového vzdelávania, ale aj o možnostiach, ktoré sa im výučbou cudzích jazykov otvárajú. Prezentovali sme žiakom niekoľko cudzích jazykov, vedomosti o reáliách krajín EÚ si testovali v kvízoch, ktoré boli pripravené v tabletoch. Zručnosti prezentovali vo vytvorených miniatúrach známych stavieb a v príprave tradičných pochutín. Anglický čaj, belgická čokoláda, talianska pizza, či slovenský chlieb so soľou boli viac ako učebnica.

              Aj tento rok to bola opäť vydarená akcia! Ďakujeme!

            • Vzácne stretnutie s Danielom Hevierom

            • Žiaci 3. A triedy sa na Infofeste 2023 zoznámili so slovenským spisovateľom, textárom, hudobníkom, scenáristom, výtvarníkom, dramatikom, prekladateľom Danielom Hevierom, ktorý sa rozhodol na ďalší deň navštíviť aj Spojenú školu, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove.

              Držím Ti miesto, Severanka, Kým vieš snívať, Ľudia vôbec nie sú zlí a mnohé slávne texty slávnych piesní od slávneho autora Daniela HEVIERA zazneli na dnešnom stretnutí s významnou osobnosťou Slovenska.

              Daniel Hevier rozprával nielen o svojich spisovateľských začiatkoch, o svojej tvorbe, ale aj o zúročení svojich poznatkov v škole, kde momentálne pôsobí ako stredoškolský učiteľ.

              Danielovi Hevierovi ďakujeme za milé stretnutie a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov!

            • Festival inovácií Inofest 2023

            • Pohľad, ktorý rozšíri obzor a možnosti ako pracovať efektívnejšie a zlepšovať sa, nám umožnil Festival inovácií Inofest 2023. 26. 9. 2023 v M Aréne v Prešove sa tejto akcie zúčastnili žiaci 3. A triedy a Ing. Monika Kubicová.

              Na prednáške Stratégia v špičkových firmách sme sa dozvedeli informácie o ekosystéme, kultúre vzťahov a ako sa naučiť spolupracovať efektívne pre rozvoj firmy.

              Spisovateľ Daniel Hevier a prezident Inofestu Ján Košturiak zaujali žiakov témou Inovácie tu boli odjakživa. Predstavili nám možnosti inovácie v každom období života a podelili sa so svojimi praktickými skúsenosťami.

              Prednáška Inovácie vo firmách a ich financovanie nám zase priblížila možnosti firiem ako rásť a zvyšovať konkurencie schopnosť.

              Pre všetkých boli tieto prednášky veľmi podnetné a zároveň povzbudením, že nikdy nie je neskoro začať na sebe pracovať a robiť pokroky v živote.

            • Skvelá správa - máme vlastnú kolekciu oblečenia!

            • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste rozhodli vy. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/spojenask/

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 11. 10. 2023 Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!

              Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR.

              S pozdravom a prianím krásneho dňa

              vedenie školy

            • Biela pastelka

            • Opäť aj tento rok sme sa zapojili do verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá aj vďaka našej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Poďakovanie patrí tým, ktorí sa do tejto zbierky zapojili.

            • Európsky deň jazykov

            • Dňa 12. 9. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Európskeho dňa jazykov na pôde Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach, kde mali možnosť spoznávať európske jazyky. Ústrednou témou bol čarodejnícky svet Harryho Pottera, spojený s autorským čítaním úryvkov v rôznych jazykoch, výstavou kníh, kvízmi a interaktívnym hrami. Žiaci si oprášili svoje znalosti v angličtine a odnášajú si nové poznatky a zážitky.

            • Štart do nového školského roka

            • Začiatok nového školského roka sme odštartovali účelovým cvičením pre žiakov 1. a 2. ročníka a turistickou vychádzkou pre žiakov 3. – 4. ročníka. Prvácky kolektív mal možnosť bližšie sa spoznať, prehĺbiť priateľstvá.

              Ešte raz prajeme všetkým žiakom a pedagógom úspešný nový školský rok 2023/2024!

            • Do školy a do práce na bicykli

            •  

              Pozývame Vás k účasti už na 2. ročník kampane Prešovského samosprávneho kraja - Do školy a do práce na bicykli, ktorej hlavným cieľom je aj tento rok podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy. Vyvíjať snahu o vytváranie kvalitných podmienok pre ekologické druhy dopravy v obciach. Motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli. Motivovať žiakov, zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do školy a práce.

              Kampaň bola odštartovaná 1. 9. 2023 a potrvá do 30. 9. 2023. Doplňujúce informácie, pravidlá súťaže aj s potrebnou registráciou pre účasť na danej kampani, nájdete na stránke https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli

            • Máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!

            • Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 11. 9. 2023 o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách.

              Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/6af99ce3

            • Robot, ktorý šíri dobro a vie upokojiť ľudí objatím

            • Autori nápadu: deti zo ZŠ na Važeckej ulici v Prešove

              Autori konceptu: Matúš Hrabčák a Šimon Šándor zo Strojníckej fakulty TUKE, Dorota Bičárová z Fakulty umení TUKE, Renáta Bátoryová z Pedagogickej fakulty UNIPO

              Výrobcovia: žiaci duálneho vzdelávania zo Spojenej školy, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove

              Podporovateľ kreativity: LEAR Corporation Prešov

              Tohtoročný vynález MyMachine robot Ron je do konca leta súčasťou stálej expozície v Steelparku.

            • Poďakovanie primátora mesta Prešov

            • Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha sa poďakoval Spojenej škole, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove a kolegyniam Ing. Eve Vitikáč Bateškovej a Mgr. Miroslave Priščákovej za aktívnu účasť, angažovanosť a spoluprácu počas festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto 2023.Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha sa poďakoval Spojenej škole, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove a kolegyniam Ing. Eve Vitiáč Bateškovej a Mgr. Miroslave Priščákovej za aktívnu účasť, angažovanosť a spoluprácu počas festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto 2023.

            • Exkurzia 1.E triedy

            • Dňa 28. 6. 2023 sa žiaci 1.E triedy zúčastnili exkurzie, kde si pozreli centrum Košíc. Ako žiakov odbornej školy ich zaujímala nedávna história centra mesta so zameraním na technické prvky ulice. Zábavnou formou si vyhľadali a rozoberali informácie o histórii verejnej dopravy na Hlavnej ulici a hľadali artefakty, ktoré by niekdajší ruch električiek pripomínal. V druhej časti navštívili obchodné centrum Aupark, kde si prezreli obchody a občerstvili sa.