• Novinky

            • Úspešná súťaž obohatila technické zručnosti žiakov

            • 12. 4. 2024 sa na našej škole konala súťaž v 3D modelovaní v Solid Edge. Súťažné úlohy sa zameriavali na modelovanie hranatej, rotačnej súčiastky a piesta v programe Solid Edge. Súťažiaci mali na vypracovanie úlohy 120 minút, v rámci ktorých museli demonštrovať nielen svoju kreativitu, ale aj schopnosť pracovať pod tlakom času. Do súťaže sa zapojilo 14 žiakov 4. ročníka a 5 žiakov 2. a 3. ročníka. Ich práce boli hodnotené podľa prísnych kritérií zameraných na presnosť, efektívnosť modelovania a dodržanie časového limitu.

              Víťazi jednotlivých kategórií:

              Kategória A

              1. miesto: Erik Hropko IV. C MN

              2. miesto: Samuel Šofranko IV.E POZSaZ

              3. miesto: Matej Poráč IV.B MM

              Kategória B

              1. miesto: Lukas Blahut III. C POZSaZ

              2. miesto: Samuel Telepák II. C POZSaZ

              3. miesto: Maroš Baran II.C POZSaZ

              Chceli by sme vyjadriť úprimnú vďaku spoločnosti GOHR, s. r. o. – náš partner v duálnom vzdelávaní - ktorá sa stala generálnym partnerom súťaže. Ich podpora a ceny pre víťazov dodali súťaži profesionálnu úroveň a pomohli motivovať našich žiakov k vynikajúcim výkonom.

              Víťaz súťaže kategórie A Erik Hropko sa môže tešiť na stáž na konštrukčnom oddelení spoločnosti GOHR, s. r. o.

              Celému tímu súťažiacich ďakujeme za ich účasť a odvedenú prácu. Blahoželáme víťazom a tešíme sa na ďalšie podujatia, kde naši žiaci budú mať možnosť predstaviť svoje schopnosti a zručnosti.

            • 2% z dane

            • Milí priatelia školy!

              Obraciame sa na Vás s prosbou o poukázanie 2 % z Vašich daní Rodičovskému združeniu pri Spojenej škole, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove. Ak sa rozhodnete podporiť práve naše občianske združenie pomôže Vám pri tom nasledujúci návod:

              1. Podávam si daňové priznanie sám

              1. Vyplňte vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane vyplníte priamo v daňovom priznaní k dani z príjmov. Následne vyplnené daňové priznanie podáte do 31. marca príslušného roka (ak 31. marec pripadá na voľný deň, posúva sa termín na nasledujúci pracovný deň) buď osobne, poštou na daňový úrad príslušný podľa vášho trvalého pobytu.
              2. alebo elektronicky. Povinnosť podať daňové priznanie elektronicky má v zmysle daňového poriadku:
              • daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
              • právnická osoba zapísaná v obchodnom registri,
              • fyzická osoba podnikateľ registrovaná pre daň z príjmov (od 1.7.2018),
              • daňový poradca za daňový subjekt, ktorý zastupuje,
              • advokát za daňový subjekt, ktorý zastupuje pri správe daní,
              • zástupca neuvedený v predchádzajúcich bodoch, ktorý zastupuje daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty.

              2. Daňové priznanie za mňa podáva zamestnávateľ

              • Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane podáte na osobitnom tlačive, ktoré má predpísanú štruktúrovanú formu.
              • K vyplnenému tlačivu na účely vyhlásenia doložíte aj potvrdenie od zamestnávateľa o zaplatení dane z príjmov zo zamestnania a podáte ho do 30. apríla príslušného roka osobne alebo poštou na ktorýkoľvek daňový úrad alebo daňový úrad príslušný podľa trvalého pobytu. Alebo vyplnené tlačivo spolu s potvrdením doručíte na adresu školy a vybavíme to za vás J

              Príloha: Tlačivo - Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane (vyplnené)

              Vyhlasenie_2__z_dani.pdf

            • Čelíme novým výzvam, ktoré prináša digitálny vek

            • Dezinformácie a klamlivé informácie sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho online prostredia, a to môže mať vážne dôsledky na našu spoločnosť. V boji proti tejto hrozbe sa však objavujú nové iniciatívy, ktoré sa snažia posilniť kritické myslenie a schopnosť rozpoznať pravdivé informácie od klamlivých.

              V apríli 2024 sme našej škole mali výnimočnú príležitosť zúčastniť sa interaktívneho workshopu s názvom Ako nepodľahnúť dezinformáciám. Tento inovatívny workshop bol realizovaný digitálnou koordinátorkou Mgr. Priščákovou a školským psychológom Mgr. Lavríkom. Pre žiakov 2. a 3. ročníka bola pripravená špeciálna aktivita – interaktívny kvíz zameraný na testovanie schopností žiakov rozpoznať a vyvrátiť falošné informácie a zároveň im poskytol užitočné techniky, ako sa vyhnúť podvodom a manipuláciám na internete. Jeho cieľom bolo posilniť schopnosti žiakov odolávať klamlivým informáciám a dezinformáciám, ktoré sa v dnešnej digitálnej dobe šíria rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Žiaci mali možnosť aktívne sa zapojiť do interaktívneho kvízu, ktorý im pomohol porozumieť technikám, ako sa vyhnúť podvodom a manipulácii na internete.

              Tento workshop poskytol našim žiakom cenné nástroje a zručnosti na to, aby stali informovanými a zodpovednými „spotrebiteľmi“ informácií v digitálnom svete. Veríme, že skúsenosti, ktoré získali, im pomôžu v ich osobnom, ale aj profesijnom živote.

            • Verte – neverte

            • Centrum regionálnych dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava pripravilo podujatie Verte - neverte pre našich žiakov - 1.A triedu - o fake news a hoaxoch. Hľadali sme znaky pravdivých a nepravdivých správ na internete, dôveryhodných webových stránok. Táto aktivita nám pomohla pochopiť, že nie všetko, čo čítame on-line, je spoľahlivé a zároveň sme sa naučili správne filtrovať informácie. Prelistovali sme si knihy s témou hoaxoch, čo umožnilo lepšie porozumieť fenoménu falošných informácií, ktoré môžu ovplyvniť verejnú mienku a dôveru v médiá. Nakoniec sme cez QR kód poďakovali mladej sympatickej lektorke Mgr. Demkovej za pozvanie aj dôležité informácie. 

            • Práca v automotive je stále trendy

            • Firmy Magna PT s. r. o. a Marelli Kechnec Slovakia, s. r. o. v priemyselnom parku Kechnec otvorili dvere pre našich žiakov a ponúkli im zaujímavý pohľad na pracovnom trhu.

              Žiaci 2. A a 3. A triedy študijného odboru mechanik mechatronik boli priamo konfrontovaní v praxi s odborom, ktorý študujú. 38 žiakov našej školy si detailne prešlo vo firme Magna PT odborným výkladom troch rôznych druhov výroby ozubených kolies pre dvojstupňové prevodovky vozidiel BMW, Fiat, Jeep a Renault.

              Spoločnosť Marelli Kechnec Slovakia predstavila našim žiakom ešte širšie spektrum možností – okrem divízie Powertrain, ktorá sa zaoberá plne a poloautomatizovanou výrobnou linkou pre elektronické škrtiace klapky, mali možnosť vidieť aj divíziu Elektronické systémy. Tá sa špecializuje na detailnú výrobu prístrojových dosiek a palubných počítačov pre vozidlá Fiat, Porsche, Jeep, Peugeot.

              Je povzbudzujúce, že tieto firmy prejavili záujem nielen o našich absolventov, ale aj o perspektívnu spoluprácu s našou školou. Táto iniciatíva nielenže pomáha našim žiakom lepšie sa pripraviť na ich budúcu kariéru, ale aj posilňuje väzby medzi vzdelávacími inštitúciami a podnikmi v našom regióne.

            • Cenné poznatky zo školenia s TapHome

            • 26. 3. 2024 sa naši žiaci študijného odboru mechanik elektrotechnik zúčastnili školenia zameraného na systém inteligentných elektroinštalácií TapHome. Školenie, ktorého cieľom bolo poskytnúť žiakom informácie o tejto inovatívnej technológií, viedol odborník v oblasti inteligentných inštalácií - p. Jozef Šoltýs.

              Táto iniciatíva priniesla žiakom nielen teoretické znalosti, ale aj praktické skúsenosti, ktoré sú nevyhnutné pre ich budúcu kariéru v elektrotechnickom odvetví. Systém TapHome predstavuje moderný prístup k riadeniu elektroinštalácií v domácnostiach a komerčných budovách, a preto je dôležité, aby budúci odborníci v tejto oblasti získali pohľad na jeho funkcie a možnosti.

              Toto školenie nám pripomenulo dôležitosť vzdelávania a odborného rozvoja v rámci elektrotechnického rozvoja.

            • Okresné kolo v bedmintone

            • Dňa 20. 3. 2024 sa družstvo našich žiakov v zložení Timotej Foriš (2.A trieda) a Patrik Tomáš (2.B trieda) zúčastnilo okresného kola žiakov v bedmintone. Napriek veľkej snahe sa nám  do finálových zápasov zasiahnuť nepodarilo. Chlapcom ďakujeme za bojovnosť a predvedené výkony.

            • Úspešní vo finálovom turnaji v stolnom tenise

            • Dňa 19. 3. 2024 sa žiaci našej - P. Palenčár (1. C trieda), A. Mikula (1. B trieda) a K. Guman (3. B trieda) zúčastnili finálového turnaja stredných škôl v stolnom tenise. Po veľkom boji vo finále proti Gymnáziu, Konštantínova 2 v Prešove, sme nakoniec obsadili pekné 2 miesto. Najlepším hráčom finálového turnaja bez jedinej prehry sa stal Patrik Palenčár z 1. C triedy.

              Blahoželáme k úspechu a veríme, že tento úspech Vám dodá ešte viac motivácie a radosti zo športu! 

            • Odhodlanie a víťazstvo v programe DofE

            • 19. 3. 2024 sa konala slávnostná udalosť v budove NR SR v Bratislave, kde náš úspešný maturant Matej Palša prevzal certifikát a odznak zo zlatej úrovne prestížneho programu DofE (Duke of Edinburgh´s International Award).

              Matej sa rozhodol v maturitnom ročníku stať sa súčasťou programu a vybral sa tou naj náročnejšou cestou - prihlásil sa rovno na zlatú úroveň. Jeho prístup k programu DofE bol založený na ambíciách a jasných cieľoch, ktoré si stanovil vo všetkých troch kategóriách: šport, talent a dobrovoľníctvo.

              V oblasti športu si Matej stanovil ambiciózne ciele, aby zdokonalil svoje fyzické schopnosti a vytrvalosť. Jeho tréningový plán zahŕňal zdokonalenie techniky v sumo mŕtvom ťahu, posilnenie svalov s vlastnou váhou a naučenie sa pokročilých cvikov ako je Muscle up. Jeho pravidelná snaha a odhodlanie v tomto smere svedčia o jeho disciplíne a vytrvalosti.

              V oblasti talentu sa Matej rozhodol pre hlbšie štúdium elektronickej hudby. Jeho cieľom je zdokonaliť sa v skladaní a mixovaní hudby, čo sa stáva jeho vášňou a zároveň aj zábavným spôsobom sebarealizácie.

              V oblasti dobrovoľníctva využil svoje schopnosti a znalosti na pomoc iným. Jeho trénerstvo a pomoc pri zostavovaní tréningových plánov pre jeho kamarátku sú príkladom jeho ochoty a schopnosti pomáhať ďalším dosiahnuť svoje ciele.

              Jeho účasť na rezidenčnom projekte v obci Tulčík je príkladom jeho schopnosti pracovať v tíme, adaptovať sa na nové prostredie a získať nové skúsenosti a vzťahy.

              Matej je príkladom toho, ako odhodlanie, cieľavedomosť a zanietenie môžu viesť k osobnému rastu a úspechu. Jeho príbeh je inšpiráciou pre všetkých mladých ľudí, ktorí sa snažia dosiahnuť svoje ciele a snívať o väčšom úspechu vo svojom živote.

              Srdečne blahoželáme!

            • Fantastický úspech!

            • Dňa 15. 3. 2024 sa vo vzdelávacom stredisku automobilky KIA v Gbeľanoch uskutočnila súťaž Strieborný piest pod záštitou Štátneho inštitútu vzdelávania a firmy SMC. Strieborný piest SMC je medzinárodná súťaž určená pre študentov stredných škôl na tému priemyselnej automatizácie.

              Cieľom Strieborného piestu SMC je podpora výuky priemyselnej automatizácie, súťažnou formou študentov motivovať k ďalšiemu vzdelávaniu aj nad rámec školských osnov a dať im možnosť porovnať svoje vedomosti a skúsenosti v tvrdej konkurencii stredných škôl z Čiech a zo Slovenska.

              V slovenskom kole súťažilo 26 tímov. Naša škola mala obsadené 2 tímy pod vedením Ing. Mgr. Ota Sokolovského. Žiaci zo 4. B triedy (študijný odbor mechanik mechatronik) Matej Poráč a Jaroslav Spišák sa umiestnili na fantastickom 1. mieste s náskokom takmer 100 bodov pred druhým v poradí. Žiaci nášho 2. tímu Jakub Straka, Peter Gladiš a Dávid Baran sa umiestnili na peknom 15. mieste - veríme, že o rok budú takí úspešní ako naši štvrtáci.

              Blahoželáme k fantastickému úspechu žiakov! Vynikajúce umiestnenie žiakov je dôkazom ich talentu, tvrdej práce a zručností v oblasti priemyselnej automatizácie. Tento druh podujatia nielenže poskytuje im príležitosť uplatniť svoje vedomosti, ale aj ich motivuje k ďalšiemu vzdelávaniu a zlepšovaniu sa. Je skvelé vidieť, že naša škola má talentovaných a nadaných žiakov!

            • Súčasť našej komunity recharge room

            • Je pre nás potešením, že 15. 3. 2024 sme slávnostne otvorili pre žiakov RECHARGE ROOM.

              Sme radi, že sme mohli tento projekt zrealizovať a zároveň ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli.

              Dúfame, že recharge room bude miestom, kde si žiaci nájdu čas na oddych a načerpanie energie, ale aj miestom budovania priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov.

            • Satelit, ktorý sa zmestí do plechovky?🤔😲

            • 🛰️ Viete si predstaviť satelit, ktorý sa zmestí do plechovky 🥫? To je výzva, s ktorou pracujú stredoškoláci v súťaži CANSAT v spolupráci s Innovlab - Startup Center Kosice. Predstavujeme vám prvý súťažný tím „Resistors rebels“ zo Spojenej školy, Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove.

              👨‍💻Tímlídrom je Marián Haborák, ktorého vášňou je elektronika. Zodpovedá za návrh a prevedenie hardvéru.

              🧑‍💻Samuel Ševčík pripravuje spracovanie softvéru pre satelit a pozemnú stanicu.

              💻Ondrej Janič navrhuje 3D model. Pripravuje konštrukciu vonkajšieho krytu satelitu, ale aj vnútorné uchytenie hardvérového vybavenia.

              💁Fabián Želizňák zabezpečuje následné spracovanie dát pre pozemnú stanicu. Zároveň bude pracovať na konštrukcii padáku a fyzikálnych výpočtov.

              🤝Tím veľmi dobre podporil mentor Tibor Radačovský, ktorý nám priniesol nový vietor do plachiet. Odborný dohľad nad študentami bude mať pedagóg Pavol Pavlanin.

              Ako sa chlapcom z Prešova darí? Na 3D tlačiarni vytvorili prvý prototyp puzdra🥫. Pripravenú majú elektroniku s dvoma komunikačnými jednotkami s ESP32 a algoritmus pre spracovanie prijatých dát. ✊Držíme palce „Resistor rebels“ a tešíme sa na výsledok.

            • Bez nároku na odmenu za prácu v nedeľu 😉zlepšujeme prostredie pre žiakov👍

            • Zlepšovanie prostredia pre žiakov je kľúčové pre ich úspech a pohodu v škole. Preto sa partia dobrovoľníkov – žiakov a kolegov – rozhodla modernizovať priestory školy, vytvoria študovňu, ktorá sa bude využívať nielen na učenie, ale aj na relax a spoločenské stretnutia. Táto oddychová zóna bude miestom, kde sa žiaci budú cítiť vítaní, kde nájdu pokoj a relax v rušnom školskom dni.

              Veríme, že bude mať pozitívny dopad na študijné výsledky a motiváciu žiakov navštevovať školu. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom za skvelú iniciatívu!👏

            • Valentínska kvapka krvi🩸

            • Opäť aj tento rok sa naši žiaci a kolegovia rozhodli pre dobrú vec a zapojili sa do kampane Valentínska kvapka krvi. Vedenie školy ďakuje všetkým zúčastneným za príkladný prejav lásky k životu človeka.

            • Školské kolo SOČ

            • 15. 2. 2024 prebehlo na našej škole školské kolo SOČ v odbore Elektrotechnika, hardware, mechatronika. Žiaci úspešne predviedli ako sa dajú nadobudnuté teoretické vedomosti získané štúdiom na našej škole skĺbiť s praktickou zručnosťou. Veľmi oceňujeme, že prácam venovali svoj čas a úsilie. Na 1. mieste sa umiestnili žiaci 3. A triedy odboru mechanik mechatronik Jakub Pinka a Šimon Petruš s prácou Four-legged spider, na 2. mieste žiak 3. E triedy Tomáš Holoďák, študijný odbor mechanik elektrotechnik s prácou Zosilňovač The Leach Amp 200W.

              Blahoželáme a ďakujeme za vzornú prezentáciu prác.

            • Opäť vynikajúca lyžovačka⛷

            • Lyžiarsky kurz v stredisku Roháče – Zverovka Spálená s triedami 1.D a 1.F dopadol na výbornú, žiaci si ho dosýta užili a domov si odniesli množstvo zážitkov.