• Novinky

            • Stretnutie s europoslankyňou M. Lexmann

            • V rámci súťaže EUROSCOLA 2023 naša škola 4. 11. 2022 zorganizovala stretnutie s europoslankyňou Miriam Lexmann, ktorá bola ochotná s nami diskutovať na aktuálne a zaujímavé témy. Na stretnutí žiaci a kolegovia získali mnoho informácií o aktuálnych témach v Európskom parlamente, predstavila nám fungovanie inštitúcií Európskej únie, jej smerovanie, dianie na Ukrajine. Žiaci v rámci diskusie sa zaujímali o smerovaní vzdelávania, o čerpaní eurofondov našou krajinou, o možnostiach riešenia energetickej krízy.

              Zaujímavé stretnutie sa skončilo krátkym kvízom, vďaka ktorému si niektorí žiaci odniesli malú „pozornosť“ z Európskeho parlamentu.

            • Deň strašidiel

            • Aj tento rok sa opäť naša škola zmenila na jeden deň – obliekla sa do šatu sviatku Halloween. Žiaci sa v rámci multikultúrnej výchovy oboznámili so sviatkom, ktorý sa oslavuje najmä v anglicky hovoriacich krajinách. V ten deň v škole nechýbali tekvice, pavučiny, kostýmy strašidiel, čarodejníc, „hallowensky“ make up. Najviac masiek mali žiaci zo 4. F triedy, ktorí za víťazstvo získali pizze aj pre spolužiakov. Do akcie sa zapojil veľký počet žiakov, ale aj učiteľov.

            • ErasmusDays

            • 14. 10. 2022 žiaci 4. B triedy navštívili výstavu Tutanchamón a jeho poklady na výstavisku v Brne. Dozvedeli  sa veľa nových informácií o tomto úžasnom archeologickom objave a spoznali aj krásy tohto českého historického mesta.

            • Európsky deň jazykov

            • Európsky deň jazykov je jazykové podujatie, ktorým sa zapájame do celoeurópskej siete aktivít organizovaných po celej Európe počas septembra pri príležitosti European Day of Languages. Tento deň sa oslavuje 26. septembra. Jedným z hlavných cieľov je podpora zachovania jazykovej rozmanitosti, nakoľko jazyková rozmanitosť je prvkom interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

              Naša škola aj tento rok sa aktívne zapojila do tohto jazykového podujatia prostredníctvom nasledujúcich aktivít:

              Výstava EURÓPA V OBRÁZKOCH  7 JAZYKOV, na ktorej boli jednotlivé krajiny prezentované prostredníctvom zaujímavých fotografií

              TONGUE TWISTER -  počas tohto dňa si žiaci „lámali “jazyk na jazykolamoch, ktoré boli nielen v angličtine, ale aj v iných európskych jazykoch a nechýbali ani vedomostné súťaže o jednotlivých krajinách.

              Naši žiaci si tento deň užili aj v duchu tvorivej a kreatívnej aktivity učiteliek jazykov, ktoré pripravili pre úspešných sladké prekvapenie. Chodby boli plné smiechu a zvedavosti, nakoľko čítanie jazykolamov a učenie sa zaujímavostí sa bez smiechu neobišlo.

            • Pomáhame nevidiacim

            • 23. 9. 2022 sa naša škola zapojila do zbierky Biela pastelka, ktorej cieľom je získať finančné prostriedky na podporu hľadania riešenia v často ťažkých situáciách pre nevidiacich. Biela pastelka znamená svetlo, keď je tma. Dobrovoľníci z našej školy odmenili darcov bielou pastelkou – symbolom slepeckej paličky. Vedenie školy vyjadruje poďakovanie všetkým, ktorí prispeli do zbierky, čím prejavili ľudskú ušľachtilosť a solidaritu.

            • Do školy a do práce na bicykli

            • V rámci 1. ročníka kampane Prešovského samosprávneho kraja  Do školy a do práce na bicykli sme počas účelového cvičenia ukázali žiakom možnosť, ako sa bezpečným spôsobom vedia za pomoci bicykla dostať do školy. Trasu sme absolvovali  cyklochodníkom EuroVelo 11, ktorý PSK vybudoval  na trase Prešov - Sabinov. Akcia dopadla veľmi úspešne a hlavne ukázala, že existujú aj iné spôsoby cestovania medzi našimi mestami.

            • Stravovanie v školskom roku 2022/2023

            • Noví stravníci musia vyplniť zápisný lístok (v prílohe) a doručiť ho súkromnej školskej jedálne (e-mailom, osobne alebo môžete ho odovzdať triednemu učiteľovi).

              Stravníci, ktorí už chodili na obedy, nemusia odovzdať zápisný lístok, len prostredníctvom svojich prihlasovacích údajov sa môžu na obedy prihlásiť.

              V septembri súkromná školská jedáleň neprihlasuje na obed automaticky.

              V prípade ďalších informácií môžete kontaktovať súkromnú školskú jedáleň na telefónnom čísle 051 /77 111 01, 0911 984 609  alebo ssjpo@ssjpo.sk.

              Zápisný lístok: zapisny_listok.pdf

            • DigiS Workshop - Drones / Virtual reality

            • Od 20. 6. do 24. 6. 2022 v Prahe 11 žiakov našej školy sa zúčastňuje workshopu DigiS - absolvovali tréning praktických zručností Drone, programovania, prevádzky a vývoja virtuálnej reality. Čakajú ich aj tréningové lety a súťaž v presnom lietaní.

            • Pedagóg PSK

            • 16. 6. 2022 v Historickej budove Jonáša Záborského Prešovský samosprávny kraj ocenil najúspešnejších pedagogických pracovníkov z celého kraja. Symbolicky sa tak poďakoval za prácu a úspechy v školstve.

              Držiteľom plakety Sophista po regione sa stala aj naša kolegyňa PaedDr. Magdaléna Semanová. Srdečne blahoželáme!

            • Dofáci absolvujú kvalifikačnú expedíciu

            • Naši dofáci opäť po roku vyrazili na 2-dňovú kvalifikačnú expedíciu. Po úspešnom splnení svojich cieľov v oblastiach - šport - dobrovoľníctvo - talent - sa práve zúčastňujú kvalifikačnej expedície v Slanských vrchoch - štartovali na Solivare  prechádzali - chata Sova - chata Fricka - prespali v Temnom lese - pokračovali na Šimonku - a ukončia ju v Hlinnom. Prejdú takmer 18 km denne. Cieľom expedície je prežiť v lese jednu noc - vedieť si pomôcť a spoľahnúť sa na kamarátov a byť zodpovedný nielen voči sebe, ale aj voči kamarátom. Držíme im palce!

            • Pentapolitana 2022

            • 14. 6. 2022 sme sa v Sabinove zúčastnili súťaže stredoškolákov v netradičných športových disciplínach s medzinárodnou účasťou. Družstvo chlapcov obsadilo pekné 5. miesto. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              Výsledky: Pentapolitana_2022.xls

            • Súťaž v strojníctve

            • Dňa 14. 6. 2022 sa uskutočnila súťaž v strojníctve. Žiaci 3. ročníka odboru mechanik mechatronik a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení odpovedali na 20 otázok, ktoré pozostávali z dôležitých oblastí strojárstva, ktoré žiaci nadobudli počas štúdia. Hlavnou náplňou predmetu strojníctvo je poznať jednotlivé strojové súčiastky, stroje a zariadenia využívajúce sa v strojárskej praxi.

              Súťaže sa zúčastnili žiaci z 3.B a 3.E triedy. Víťazom sa stal Matej Michalík z 3.B, na 2. mieste sa umiestnila Ivana Mačová z 3.E a o 3. miesto sa podelili žiaci Tomáš Jasenčák (3.B) a Jerguš Kovaľ (3.E).

              Zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme!

            • Bosak Exhibition 22

            • Pod  záštitou Ing. Rudolfa J. M. Bosaka, prezidenta spoločnosti – žiaci našej školy navštívili vernisáž výstavy s názvom Michal Bosak – európsko-americký filantrop a bankár, ktorou nás profesionálne odborne osobne sprevádzal Ing. Rudolf J. M. Bosak. Dozvedeli sme sa o živote a plánoch podnikateľa a finančníka. Prezreli sme si Bosákov dom, kde je dnes Knižnica P. O. Hviezdoslava. Budova v tvare pretiahnutého písmena U na prednej fasáde so skulptúrnou výzdobou bohýň Pokoj a Láska, Hojnosť, Sporivosť a Veda, pripomína etické hodnoty, ktoré sú aj dnes aktuálne. Žiaci 1. B s Mgr. Vaníkovou sa obohatili o nové vedomosti formou globálneho vyučovania.

              Dňa 7. júna 2022 v Južnom parku v centre Prešova, pri príležitosti 115. výročia podpisu na dolárovkách 5,- 10,- a 20,- USD európsko-amerického filantropa a  bankára Michala Bosaka, 100. výročia prezentácie projektu Bosakovej banky (Bosakovho domu) v Prešove a 20. výročia založenia MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov pripravila MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov  vernisáž  o „Bosakovom meste“.

            • Navštívili sme Americké centrum v Košiciach

            • 2. 6. 2022 navštívila 1. C trieda Americké centrum v Košiciach - moderný a technologicky vybavený priestor pre vzdelávanie, tvorenie a spájanie ľudí. Centrum funguje na základe dohody o spolupráci medzi knižnicou a Veľvyslanectvom USA v SR a je súčasťou celosvetovej siete amerických centier American Spaces.

              Koordinátorka si pre nás pripravila tematickú prednášku, kvíz a aj technologickú aktivitu – 3D tlač, aktivitu s mico:bitmi. Dozvedeli sme sa aj informácie o študijnom pobyte v USA. Z Amerického centra sme odchádzali plní dojmov a nových skúseností.

            • Exkurzia v Ružomberku

            • Dňa 30. 5. 2022 sa 1.A a 2.E trieda zúčastnila exkurzie v Ružomberku, kde navštívili Katolícku univerzitu. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa informácie o nelátkovej závislosti (závislosť od internetu) s Mgr. Jurajom Holdošom - vyskúšať si, ako často využívame internet a žiaci, ktorí trávili najviac času mimo internetu získali aj drobnú odmenu.

              Nahliadli sme do miestnosti, kde spoza jednosmerného skla žiaci Filozofickej fakulty pozorujú psychologické sedenia, zistili sme, na čo sa používa EEG Biofeedback a detektor lží. Neskôr sme si prezreli Univerzitnú knižnicu so žiakmi a doc. Mgr. Pavel Izrael nám ukázal aj štúdiá, kde sa nahrávajú zvukové, ale aj obrazové reportáže, ktoré slúžia ako práce študentov FF KU. Zúčastnili sme sa aj prednášky o sociálnych médiách a priblížili si, ako vedia byť médiá dobrými sluhami, ale i zlými pánmi.