• Novinky

            • Workshop o mediálnej gramotnosti

            • WORKSHOP o mediálnej gramotnosti absolvovalo 70 našich žiakov. Dozvedeli sa, prečo je mediálna gramotnosť dôležitá, s čím sa stretneme na internete - spravodajstvo, publicistika, dezinformácie, hoax, konšpirácia, srandičky. V každom texte treba hľadať FANTOMASa - fakty/zdroje, autor, nálepkovanie/zvaľovanie viny, titulky, obrazová manipulácia, argumentácia, strach/nádej/emócie. Workshop bol prínosný - ďakujeme lektorovi Mgr. Dominikovi Porvažníkovi, ktorý nám ponúkol ďalšie možnosti spolupráce s projektom Zvol si.info.

            • Úspešné 3. miesto

            • Dňa 19. 12. 2019 sa konalo krajské finále žiakov stredných škôl v bowlingu. Organizátorom bol Odbor školstva PSK. Súťažilo sa v kategórii jednotlivcov a družstiev. V kategórii jednotlivcov sa na 3. mieste umiestnila naša žiačka Barbora MAJERNÍKOVÁ.

              K dosiahnutému úspechu blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Nežná revolúcia

            • Dňa 15. 11. 2019 žiaci 1.D a 3.B zažili atmosféru Novembra 89. Navštívili Múzeum, kde si prezreli výstavu autentických fotografií z prešovských ulíc - Príčiny, argumenty, premeny po 30 rokoch. Štrnganie kľúčikmi a heslá Nežnej revolúcie priblížili historické chvíle zapísané do slobodných a demokratických dejín Slovákov. Deň boja za slobodu a demokraciu - 17. november, ktorý je zároveň Dňom študentstva.

            • Školská záhrada pripravená na zimu

            • V piatok 25. 10. 2019 žiaci 1.F, 1.E, 2.A, 4.A a 4.D triedy prispeli k revitalizácii Záhrady, ktorá učí. Zber liečivých bylín, upratanie lístia či očistenie chodníkov výrazne pomohlo ku skrášleniu školského areálu. Žiakom za ich aktivitu ďakujeme.

            • Protidrogový vlak REVOLUTION TRAIN

            • Dňa 22.10. do nášho mesta zavítal Protidrogový vlak REVOLUTION TRAIN, ktorého boli svedkom aj naši žiaci z 1.D triedy.

              165 metrov dlhý 300 tonový Protidrogový vlak tvorený 6 špeciálne upravenými vagónmi, 4 kinosálami a 8 interaktívnymi miestnosťami, ktorý meral do nášho kraja svoju cestu z Česka, stál na Železničnej stanici v Prešove a informoval školy a verejnosť o problematike drog a tiež poukázal na hrozby spojené s drogovou závislosťou.

              Naši žiaci z 1.D triedy mali možnosť vymeniť dňa 22.10.  vyučovanie za príbeh v tomto vlaku. Na 90 minút sa ocitli vo vagónoch, kde na vlastnej koži okúsili silu autenticity príbehu. Vagóny pripomínali miesta ako drogový brloh, väzenie, či tragické miesto autonehody. Protidrogový vlak žiakov nikam neodviezol, ale ukázal im cestu, ktorou by sa v živote nikdy nemali vybrať.

              Autentické zážitky, reálne príbehy, silné emócie ... to všetko ponúkal inovatívny zážitkový projekt v oblasti primárnej prevencie Revolution Train.

            • Poďakovanie

            • Vedenie Spojenej školy ďakuje všetkým darcom krvi - žiakom a pedagógom, ktorí 24. 10. 2019 prišli darovať svoju krv, aby pomohli doplniť zásoby krvi a zachránili tým životy ľudí v ohrození. 

               

            • MeMeVET

            • V dňoch 15. 9. - 4. 10. 2019 v rámci projektu Erasmus+ žiak 4. E triedy Martin Bugoš a Mgr. Mária Šajgalíková sa zúčastnili na stáži MeMeVET v Berlíne. Stáž bola zameraná na porovnávanie učebných metód v rámci mechatroniky, metalurgie a duálneho vzdelávania v systéme európskeho vzdelávania. Do projektu sa zapojilo 5 európskych krajín. Navštívili sme 2 školy s podobným zameraním ako naša a Martin absolvoval 3-týžňovú prax v nemeckej firme M+E Maschinen u. Elektronik GmbH. O. I. cieľom projektu je podpora medzigeneračného učenia prostredníctvom odborného vzdelávania a prípravy a propagácia potrebných zručností, kvalifikácií a dobrej praxe na európskej úrovni.

            • Tematická vychádzka do Britského centra v Prešove

            • 14. 10. 2019 sa žiaci III.F triedy zúčastnili tematickej vychádzky do Britského centra v Prešove, ktoré sídli na Hlavnej ulici a je súčasťou Knižnice P. O. Hviezdoslava ako oddelenie cudzojazyčnej literatúry. Žiaci sa oboznámili so službami, ktoré ponúka Britské centrum svojim čitateľom. Dozvedeli sme sa, že kniha 100 Wonders of the World je najdrahšou, ktorú toto centrum vlastní. Žiaci si ju so záujmom prelistovali, rovnako ako najhrubšiu knihu – Antológiu diel W. Shakespeara. Britské centrum ponúka aj tzv. zrkadlové knihy – text na ľavej strane knihy je v angličtine a na pravej strane je jeho slovenský preklad. Návšteva Britského centra splnila svoj účel – povzbudila žiakov v ich štúdiu angličtiny.

            • Medzinárodný strojársky veľtrh

            • Dňa 7. 10. 2019 sa žiaci našej školy - 3. B, 3. C mechanik mechatronik a  3. E  programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení -  zúčastnili spolu s vyučujúcimi odborných predmetov a majstrami odbornej výchovy, Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý je najvýznamnejší priemyselný veľtrh v strednej Európe. Akcia bola financovaná  prostriedkami, ktoré škola dostala od GENE HAAS FOUNDATION.

              Účastníci exkurzie mali možnosť zoznámiť sa s najnovšími trendami a inovatívnymi technológiami v oblasti strojárstva a elektroniky. Získali nové informácie a zároveň si prehĺbili teoretické vedomosti z oblasti strojov a nástrojov, nových technológií obrábania, zvárania, povrchových úprav, pneumatických a hydraulických prvkov. Na veľtrhu si tiež pozreli nové metódy nekonvenčných spôsobov obrábania, automatizácie a robotizácie.
              Pre zúčastnených žiakov to bol obrovský zážitok a všetci mali z tejto exkurzie len pozitívne dojmy. Mnohí žiaci pochopili, že aj táto exkurzia je dôvodom na štúdium strojárstva, pretože videli, že je to krásny odbor, ktorý sa neustále mení, vyvíja a zdokonaľuje.

               

               

            • Získali sme 1. miesto v cezpoľnom behu

            • Dňa 1.10.2019 sa družstvo žiakov zo 4. A triedy - A. Tomeček, S. Gladiš a Š. Mindáš stalo víťazom okresného kola žiakov SŠ v cezpoľnom behu a zabezpečilo si postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční 8. 10. 2019 v Starej Ľubovni.

              Víťazom blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            • Projekt Región IT riešení

            • 21. júna 2019 sa v priestoroch Úradu Prešovského samosprávneho kraja uskutočnilo úvodné stretnutie koordinátorov a žiakov projektu Región IT riešení. Tento nový projekt zastrešuje firma UNICORN, ktorá je popredným producentom softvérového vybavenia pre priemyselné podniky, banky a inštitúcie v Európe. Projekt sa uskutočňuje v participácii Úradu PSK. Región IT riešení je zameraný na vytváranie aplikácií a webových riešení, ktoré chýbajú na školách a budú sa postupne vyvíjať a implementovať. 

              Na úvodnom stretnutí sa zúčastnili predstavitelia firmy UNICORN, zástupcovia Úradu PSK pre duálne vzdelávanie a tímy z 10 škôl z celého kraja, ktoré prešli prísnym výberom. Našu školu reprezentuje tím s názvom S-Team, ktorý tvoria žiaci II. E triedy: M. Karaffová, S. Jacko, V. Varga, P. Smolko a Ch. Dvorčák. 

              V septembri sa žiaci oboznámia s modernými prostriedkami programovania webových stránok a aplikácií a postupne budú pod vedením tútorov z firmy UNICORN pracovať na vlastných projektoch. 

            • Deň Zeme

            • 26. apríla si naši žiaci pripomenuli Deň Zeme, a to prácou a úpravou školskej záhrady. Sme radi, že naša škola má takýchto šikovných žiakov. 

            • Konferencia YoDel

            • Dňa 9. 4. 2019 sme sa v Tatranskej galérii v Poprade zúčastnili konferencie YoDel.

              Získali sme CENU POROTY za projekt Zelené „chill“ zóny, ktoré realizujeme v rámci programu DOFE. Získali sme podporu od Deutsche Telekom Services Europe Slovakia, s. r. o.

              Tím, ktorý sa zúčastnil konferencie: Mgr. M. Priščáková, Ján Kandala a Marek Tomečko  z 3. D triedy  a  Tomáš Ragančík z 3. B triedy.

              Blahoželáme!

            • Exkurzia v Banskej Bystrici a Kremnici

            • 27.2. 2019 sa žiaci 2.B, 2.F, 2.E zúčastnili historickej exkurzie v múzeu SNP v Banskej Bystrici a exkurzie v Mincovni Kremnica. Získali veľa nových vedomostí o udalostiach z 2. svetovej vojny a zistili ako prebieha ražba mincí v našej najstaršej mincovni. 

            • EUROSCOLA 2019

            • Dňa 15.2.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili pracovného dňa v Európskom parlamente v Štrasburgu. Podujatie sa konalo v rámci projektu Euroscola 2019, do ktorého sme boli počas školského roka zapojení. Žiaci mali možnosť na vlastnej koži vyskúšať si prácu europoslancov. Boli rozdelení do rôznych frakcií a spolu so študentmi z 23 európskych krajín diskutovali na vybrané témy. Návrhy a zlepšenia neskôr diskutovali a odsúhlasili v pléne počas simulovaného zasadnutia parlamentu.  

              Súčasťou pracovného dňa v EP bola aj vedomostná súťaž Eurogame. V konkurencii vyše 500 študentov z celej Európy, postúpili do finále hry A. Kužmová (4.A) a Timea Treťjaková (1.A). Štvorčlenné družstvo, v ktorom súťažila Timea Treťjaková sa stalo absolútnym víťazom súťaže. Ďakujeme za vzornú reprezntáciu školy.

            • Aj naša škola má najúspešnejších športovcov mesta Prešov 2018

            • Dňa 31.01.2019 sa v historickej sále PKO Čierny orol vyhodnocovali najúspešnejších športovcov a športové kolektívy mesta Prešov za rok 2018. Naša škola mala na tejto akcii trojnásobné zastúpenie.V kategórii Mládežnícky talent roka si prevzala cenu žiačka III.A triedy Dominika Sedláková, členka hokejového družstva žien ŽHK 2000 Šarišanka Prešov. V kategórii Najúspešnejšie mládežnícke kolektívy cenu venovanú pre hádzanársky klub Tatran Prešov bol prevziať jeho člen a žiak našej školy Dávid Kolesár zo IV.F triedy. Členmi úspešného mládežníckeho družstva sú aj ďalší naši žiaci z III.E triedy Jakub Podracký, Peter Podracký, Tomáš Valenčín. V kategórii Najúspešnejší športovec mesta Prešov za rok 2018 sa umiestnil aj náš učiteľ a tréner Mgr. Martin Sopko - kapitán prešovského tímu VK Mirad PU.

              Srdečne blahoželáme!

            • Mikuláš na našej škole

            • Ako to už tradične na našej škole býva, aj tento rok k nám chodil Mikuláš  so svojimi pomocníkmi. Naladil nás na vianočnú atmosféru a  potešil kultúrnym vystúpením. Ďakujeme!