• Novinky

            • Dômyselná pracovná sila - priemyselný robot

            • Ľudský potenciál sa má využívať inak a lepšie. Roboty dokážu robiť monotónnu prácu ľudí, ktorú vykonávajú rýchlejšie. To sa odráža na efektivite, produktivite a kvalite produktov a tiež na bezpečnosti. Roboty možno využiť takmer všade vo výrobe.  

              Do nášho technického vybavenia pribudol priemyselný robot ABB IRB 120 - najmenší multifunkčný priemyselný robot, akého kedy ABB zostrojila. Je určený pre manipuláciu a montáž, pre pružnú a kompaktnú výrobu. Robot je vybavený manipulačným chápadlom Schunk. Spolu s našim starším robotom IRB 1700 rozšíri možnosti výučby budúcich technikov pre moderné pružné výrobné linky. Vhodne dopĺňa výučbu robotiky o možnosť praktického programovania.

            • Úspešní absolventi certifikácie CCNA

            • Dňa 24. augusta 2020 sa uskutočnila záverečná skúška prvého modulu Cisco Certificated Network Academy (CCNA) v rámci projektu IT akadémia. Žiaci tretieho ročníka počas minulého školského roka navrhovali siete, konfigurovali zariadenia a oživovali potrebné funkcie navrhovaných sietí. Moduly a certifikácia absolventov je vedená pod hlavičkou popredného výrobcu sieťových zariadení CISCO.

              V úvode sa žiaci popasovali s teoretickým testom a v druhej časti riešili konfiguráciu a oživenie navrhovanej siete. Všetci zúčastnení zvládli úlohy výborne, a tak sa stali držiteľmi osvedčenia ukončenia prvého modulu - CCNA1. V ďalšom ročníku budú následne pokračovať v rozvíjaní svojich zručností v moduloch 2 a 3. Úspešní absolventi celého cyklu sú uznávaní ako kvalifikovaní správcovia malých a stredných sietí, prípadne zariadení mobilných operátorov, smart sietí a pod. V rámci projektu IT akadémia budú v nasledujúcom školskom roku vybraní traja najúspešnejší žiaci na stáž CCNA, ktorá sa uskutoční v poľskom Krakove.

              Všetkým úspešným absolventom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa tvorivých síl v pokračovaní rozvíjania svojich vedomostí, znalostí a zručností v správe moderných počítačových sietí.

            • Podmienky vstupu do školy - oznam zákonným zástupcom a žiakom

            • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

              Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

              Zdravotný dotazník: Zdravotny_dotaznik.docx - predložiť pri prvom nástupe žiaka do školy

            • Stretnutie vynálezcov MyMachine

            • Dňa 7. 2. 2020 sa žiaci 2. C a 3. C MM zúčastnili Stretnutia vynálezcov MyMachine Slovakia, ktorý realizovala Karpatská nadácia,  na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach.

              Na stretnutí prezentovali vysokoškoláci TUKE a Žilinskej univerzity v Žiline koncepty nápadov a vynálezov detí základných škôl. Úlohou žiakov stredných škôl je daný vynález vyrobiť. Počas diskusie žiaci navrhovali ako dané modely vylepšiť a mohli si ich aj prakticky vyskúšať. Tejto exkurzie sa zúčastnil aj majster odbornej výchovy pre duálne odbory z firmy Lear Corporation Seating Slovakia, s. r. o., ktorá aktívne spolupracuje s  touto nadáciou.

            • Sv. Valentín u nás

            • Ani tento rok nezabudli členovia žiackej školskej rady na sviatok sv. Valentína a pripravili pre učiteľov sladké prekvapenie. Šírili tak pohodu na našej škole a urobili dnešný deň krajším. Tešíme sa na ďalšiu úspešnú a vydarenú školskú akciu. 

            • Workshop o mediálnej gramotnosti

            • WORKSHOP o mediálnej gramotnosti absolvovalo 70 našich žiakov. Dozvedeli sa, prečo je mediálna gramotnosť dôležitá, s čím sa stretneme na internete - spravodajstvo, publicistika, dezinformácie, hoax, konšpirácia, srandičky. V každom texte treba hľadať FANTOMASa - fakty/zdroje, autor, nálepkovanie/zvaľovanie viny, titulky, obrazová manipulácia, argumentácia, strach/nádej/emócie. Workshop bol prínosný - ďakujeme lektorovi Mgr. Dominikovi Porvažníkovi, ktorý nám ponúkol ďalšie možnosti spolupráce s projektom Zvol si.info.

            • Úspešné 3. miesto

            • Dňa 19. 12. 2019 sa konalo krajské finále žiakov stredných škôl v bowlingu. Organizátorom bol Odbor školstva PSK. Súťažilo sa v kategórii jednotlivcov a družstiev. V kategórii jednotlivcov sa na 3. mieste umiestnila naša žiačka Barbora MAJERNÍKOVÁ.

              K dosiahnutému úspechu blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Nežná revolúcia

            • Dňa 15. 11. 2019 žiaci 1.D a 3.B zažili atmosféru Novembra 89. Navštívili Múzeum, kde si prezreli výstavu autentických fotografií z prešovských ulíc - Príčiny, argumenty, premeny po 30 rokoch. Štrnganie kľúčikmi a heslá Nežnej revolúcie priblížili historické chvíle zapísané do slobodných a demokratických dejín Slovákov. Deň boja za slobodu a demokraciu - 17. november, ktorý je zároveň Dňom študentstva.

            • Školská záhrada pripravená na zimu

            • V piatok 25. 10. 2019 žiaci 1.F, 1.E, 2.A, 4.A a 4.D triedy prispeli k revitalizácii Záhrady, ktorá učí. Zber liečivých bylín, upratanie lístia či očistenie chodníkov výrazne pomohlo ku skrášleniu školského areálu. Žiakom za ich aktivitu ďakujeme.

            • Protidrogový vlak REVOLUTION TRAIN

            • Dňa 22.10. do nášho mesta zavítal Protidrogový vlak REVOLUTION TRAIN, ktorého boli svedkom aj naši žiaci z 1.D triedy.

              165 metrov dlhý 300 tonový Protidrogový vlak tvorený 6 špeciálne upravenými vagónmi, 4 kinosálami a 8 interaktívnymi miestnosťami, ktorý meral do nášho kraja svoju cestu z Česka, stál na Železničnej stanici v Prešove a informoval školy a verejnosť o problematike drog a tiež poukázal na hrozby spojené s drogovou závislosťou.

              Naši žiaci z 1.D triedy mali možnosť vymeniť dňa 22.10.  vyučovanie za príbeh v tomto vlaku. Na 90 minút sa ocitli vo vagónoch, kde na vlastnej koži okúsili silu autenticity príbehu. Vagóny pripomínali miesta ako drogový brloh, väzenie, či tragické miesto autonehody. Protidrogový vlak žiakov nikam neodviezol, ale ukázal im cestu, ktorou by sa v živote nikdy nemali vybrať.

              Autentické zážitky, reálne príbehy, silné emócie ... to všetko ponúkal inovatívny zážitkový projekt v oblasti primárnej prevencie Revolution Train.