• Novinky

            • Prváci začali programovať

            • Študijný odbor mechanik počítačových sietí je v súčasnosti veľmi žiadaný nielen medzi uchádzačmi o štúdium na našej škole, ale aj jeho absolventi sa veľmi ľahko uplatňujú na trhu práce. Obsah vyučovania neustále modernizujeme v súlade s požiadavkami praxe. Na hodinách programovania sa žiaci 1.E triedy oboznámili so základmi objektovo orientovaného programovania a zdokonaľovali si základné znalosti z elektroniky pomocou stavebníc MicroBit. Nielenže sami navrhli a postavili jednoduché elektronické obvody, ale pomocou špeciálneho prostredia pripravili program na ich riadenie. Obsahom učiva tohto predmetu je v 1. ročníku úvod do programovania v jazyku Python. Pomocou stavebníc MicroBit uplatnili svoje zručnosti prípravou vlastných programov a ich použitím v riadiacich jednotkách týchto stavebníc. 

            • Rýchle prsty

            • V súčasnosti, kedy si vymieňame denne desiatky správ, emailov a príspevkov, je zručnosť v písaní samozrejmosťou a stáva sa súčasťou počítačovej gramotnosti v bežnom, ale aj profesionálnom živote. Preto sme sa rozhodli vyzvať našich žiakov, aby si v tejto disciplíne zmerali sily. Dňa 12. mája 2022 sme na našej škole uskutočnili súťaž v rýchlom a presnom písaní na počítači. Súťažilo sa v dvoch kolách, v 10-minútovom odpise textu na rýchlosť a na presnosť. Žiaci mohli používať vlastné klávesnice, čo výrazne podporilo ich výsledky. Víťazom sa stal Samuel Ševčík z 1. D triedy s výsledkom 271 čistých úderov za minútu a presnosťou 96 %, čo konkuruje výsledkom žiakov ekonomických škôl, kde je táto zručnosť určujúcou pre ďalšie uplatnenie. Na 2.mieste sa umiestnil Samuel Šofranko z 2. E a na 3.mieste Mikuláš Lonc z 3.F triedy.

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • Nohejbalový turnaj o pohár riaditeľa

            • Opäť aj tento rok sa uskutočnil nohejbalový turnaj o pohár riaditeľa Spojenej školy v Prešove pre zamestnancov stredných odborných škôl. Naši učitelia po výborných výkonoch skončili nakoniec na krásnom 2. mieste. Blahoželáme!

            • 1. miesto vo futsale

            • Dňa 12. 5. 2022 sa uskutočnil futsalový turnaj o dekana Fakulty výrobných technológií v Prešove, v ktorom bolo 16 družstiev rozdelených do štyroch skupín. V skupine sa hralo systémom každý s každým. Do semifinále postupovali z každej skupiny len víťazi. Nám sa podarilo postúpiť až do finále, ktoré sme po remíze 1:1 vyhrali na pokutové kopy. Futsal sme zvládli výborne!

              Všetkým chlapcom, ktorí sa turnaja zúčastnili, blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Exkurzia v Košiciach

            • Nádej nájdená v utrpení... týmito slovami sa začínala interaktívna výstava venovaná obetiam a preživším komunizmu na Slovensku. Nový pohľad na túto tému získala 2. D trieda, ktorá sa 10. 5. 2022 zúčastnila tejto výstavy spojenej s workshopom a návštevou samizdatovej knižnice v Múzeu obetiam komunizmu.

            • Boli sme v Energolande

            • Jedinečný projekt Energocraft prišiel do svojho finále. Do súťaže sa zapojilo neuveriteľných 375 tímov žiakov základných a stredných škôl na Slovensku. Od decembra 2021 stavali v hre Minecraft modely troch nízko emisných elektrární – jadrovú, veternú a vodnú. Zapojené stavby boli hodnotené nielen na základe ich vzhľadu, porota posudzovala aj ich vnútornú konštrukciu a funkčnosť. Náš žiak Lukáš Pavlík postavil sám prepracovanú jadrovú elektráreň s detailným reaktorom, zavážacím strojom a bazénom vyhoretého paliva. Získal 2. miesto, poukážku a výlet do Energolandu pre celú triedu. Na projekte začal pracovať ešte koncom decembra minulého roku a strávil v hre 130 hodín.

              9. 5. 2022 sa 3.D trieda vďaka Lukášovi zúčastnila zaujímavej interaktívnej exkurzie do Energolandu  - informačného centra o energii a výrobe elektriny, ktoré otvorili Slovenské elektrárne.

              Lukáš, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

            • Erasmus+ v Dubline

            • V dňoch 9. 4. - 22. 4. 2022 sa žiaci našej školy v rámci projektu ERASMUS+  zúčastnili na pracovno-poznávacom pobyte v írskom Dubline. Žiaci boli ubytovaní v rodinách, kde mali možnosť zdokonaliť sa v angličtine a pracovali v rôznych írskych firmách. Vo voľnom čase navštívili množstvo kultúrnych a historických pamiatok Dublinu, mohli obdivovať krásu írskeho pobrežia a parkov. Pobyt sa vydaril a všetci odchádzali domov plní krásnych nových zážitkov a dojmov.

            • Tvorili sme haiku

            • V rámci Čitateľského maratónu sa žiaci III.F a IV.F zapojili do tejto milej akcie. V rámci hodín anglického jazyka si vyskúšali svoje sily v čítaní s porozumením z kníh série Harry Potter a okrem úloh čitateľskej gramotnosti sa prezentovali vlastnou tvorbou na tému ukážok z kníh vo forme haiku.

              Čo je to haiku?

              Je to báseň, ktorá má 3 riadky. Nemusí sa rýmovať. Princípom tvorby je to, že v prvý riadok obsahuje 5 slabík, druhý riadok 7 slabík a posledný riadok opäť 5 slabík.

              Naši žiaci vytvorili krásne diela, z ktoré by sme radi odprezentovali. Traja žiaci boli ocenení peknými cenami.

              I must prevent you

              From Gloom. Revolving events

              Will happen to you.                           (D. Knuth, L. Barbora,  III.F)

               

              Now that school is out

              Things get scary for Harry

              Must quietly to hide                           (L.Bača, K. Beliš, J. Fučo, III.F)

               

              Hedwig will fly  home

              a letter in her claws is

              A messenger flies                              (M. Drobňák, III.F)

               

              Old cat comes busy

              Dumbledore meets her always

              But she is not  pet                              (Š. Fečo, III.F)

               

              Casket calls me back,

              I want stay with my best friend,

              Don´t me let alone.                            (A. Fedor, III.F)

               

              Harry is musty

              He is writing on parchment

              What he overheard                             (J. Homulka, J. Janický, III.F)

               

              Snape is horrible

              He is very coinceited

              Nobody likes him                               (J. Hovančík, III.F)

               

              The drawing room is

              big. The evil is too much.

              I was scared shitless.                          (M. Hric, III.F)

               

              Magic is simple

              Dark Arts is bolted forever

              Silence approaches                             (M. Chekh, IV.F)

               

              Dark Lord is pleased

              With the result of the secret meeting

              Harry will die very soon                                (J. Dziak, IV. F)

               

              It was suspended

              The body was revolving

              The people gazing                              (J. Malinovský, IV.F)

               

              Table was polished

              Prevent from the dirt running

              In the room so gloom                         (E. Germuška, IV.F)

            • Čitateľský maratón

            • Dňa 3. 5. 2022 pripravili žiaci II. E a III. F pre svojich spolužiakov Čitateľský maratón. Podujatie začalo rozhlasovým vysielaním a čítaním ukážky z vlastnej tvorby žiaka, ktorý sa venuje fantasy literatúre. Žiaci 3. B si čítali krátke detektívne príbehy, žiaci 2. D riešili literárny a historický kvíz, vo IV. F pracovali so zaujímavými anglickými textami a riešili úlohy na porozumenie. Niektorí sa predstavili v maskách literárnych postáv, zavítali k nám Scherlock Holmes s doktorom Watsonom, Charles Dickens, dokonca aj Gregor Samsa alias chrobák z poviedky Franza Kafku či Jánošík so svojou Aničkou. Iní vylúštili  literárne rébusy a predstavili 3D modely vlastnoručne zhotovených kníh. Na záver boli tí najaktívnejší odmenení  vecnými cenami. Ďakujeme za netradičné zážitky!

            • Halový futbalový turnaj

            • 13. 4. 2022 sa na našej škole uskutočnil halový futbalový turnaj, v ktorom hráči predviedli svoj talent. Zo 17-tich družstiev si výhru vybojovala 4. A trieda v tesnom závese sa umiestnila 1. D trieda. Gratulujeme!

              Nakoniec sme videli exhibičný zápas medzi žiakmi a učiteľmi, kde bolo veľa pekných akcií a gólov. V niektorých momentoch vyzeralo, akoby sa hralo o titul majstrov sveta. To preto, že súperi si „nič“ nedarovali.

              Táto netradičná akcia bola veľmi vydarená a zábavná. Ukázali sme, že aj my si vieme vytvoriť čas na športovanie. Za organizáciu patrí poďakovanie žiackej školskej rade.

            • Školské kolo v pretláčaní rukou

            • Dňa 6. 4. 2022 sa uskutočnili v našej posilňovni školské majstrovstvá v pretláčaní rukou (arm wrestling). Súťaže sa zúčastnilo 25 žiakov, ktorí súťažili v štyroch váhových kategóriách. Na okresné majstrovstvá, ktoré sa budú konať 13. 4. 2022 postúpili títo žiaci:

              do 65 kg - Tarhanič 4.B, Guman 2.F, Lizák 4.F

              do 70 kg -  Angelovič 4.D, Lonc 3.F, Balucha 2.F

              do 80 kg - Jacko 3.D, Fejerčák 2.E

              + 80 kg - Lesný 3.D, Knut 4.C, Makuch 4.F

              Ďakujeme všetkým za účasť a pekné športové súboje. 

                       Kabinet TSV

            • Kreatívne myslenie využívané Generáciou Z

            • Mladí ľudia vo veku 15 až 23 rokov, Generácia Z, sa s pojmom inovácia stretávajú, ale nechápu jej význam pre hospodárstvo a spoločnosť.

              Žiaci III.F triedy sa dňa 29. 3. 2022 v rámci národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky zúčastnili inovačného workshopu. Lektori Mgr. Zuzana Valentová a Mgr. Anton Suchota (Tono S) ukázali ako postupovať pri potrebe zmeny, od tvorby nápadu cez zdroje, plánovanie, prototyp až po samotnú realizáciu. Žiaci sa naučili myslieť kriticky, osvedčili si techniku kreatívneho myslenia, naučili sa, ako prísť na nový nápad a ako z neho vytvoriť podnikateľský zámer.

              V závere workshopu sa žiaci dozvedeli o  technike SYNEKTIKA – zlúčenie nezlučiteľného a pomocou tejto techniky riešili v skupinách problémovú úlohu: Ako po pandemickej situácii dostať čo najviac ľudí na turné. Svoje nápady prezentovali pred vedením školy.

              Ďakujeme za príjemnú atmosféru a nové skúsenosti.

            • Aj naša škola pomohla ukrajinským deťom

            • Aj naša škola sa zapojila do pomoci ukrajinským deťom a dnes odovzdala Spojenej škole T. Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským peňažnú hotovosť a veci potrebné na výtvarnú výchovu - farbičky, temperové farby, štetce, fixky, perá, kancelársky papier, plastelínu.

              Všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky, ďakujeme.

            • Aj my sme sa pripravili na sv. Valentína

            • Na sviatok sv. Valentína pripravili naši chlapci v rámci etickej výchovy pre svojich učiteľov malé gesto v duchu myšlienky: „Najdôležitejšou vecou v živote je naučiť sa rozdávať lásku a nechať ju vstúpiť.“ Potvrdili, že najkrajším prejavom lásky je urobiť niečo pre toho, koho máme radi.

              Ďakujeme

            • Nezabudneme!

            • 31. januára si žiaci 2.D triedy pripomenuli Medzinárodný deň obetí holokaustu. Súčasťou spomienky bolo pozretie krátkometrážneho filmu Porcelánový jednorožec. Následná diskusia i aktivity boli venované tolerancii a chápaniu ľudkých práv u mladých ľudí.