• Novinky

            • Mäkké zručnosti na hodine etickej a náboženskej výchovy

            • Rozvíjať mäkké zručnosti – kreativita, tímová práca - môžu naši žiaci na hodine náboženskej či etickej výchovy. V tomto týždni mali možnosť pripomenúť si tradície fašiangov, vyrobiť prekvapenie na sv. Valentína alebo sa oboznámiť s výchovou k manželstvu a rodičovstvu. Národný týždeň manželstva, ktorý práve prebieha, je prepojením týchto sviatkov, ktoré hovoria o vzájomnej láske a úcte, o pôste duchovnom i telesnom. Čo môže byť vitamínom pre vitálny vzťah? Napr. drobné, no každodenné vzájomné ocenenie, chvíle spoločnej zábavy alebo odhodlanie robiť to, čo druhému prináša potešenie a komunikuje lásku....učme sa tomu doma i v škole!

            • Ako nenaletieť hlúpostiam

            • Aby boli žiaci odolnejší voči pôsobeniu falošných správ, ktoré sa šíria hlavne cez sociálne médiá, treba v škole neustále rozvíjať mediálnu gramotnosť. Preto naši kolegovia Mgr. Priščáková a Mgr. Lavrík sa 5. 2. 2024 zúčastnili interaktívneho workshopu k rozpoznávaniu dezinformácií. Získané informácie odovzdajú nielen žiakom, ale aj kolegom.

            • SOM NEVYPOČUTÝ - tak znie nová kampaň od IPčka

            • Stav duševného zdravia našej mládeže na Slovensku je alarmujúci a súčasnému rezortnému nastaveniu nedostatočný. V súčasnosti niektoré udalosti v spoločnosti v zahraničí a aj na Slovensku poukazujú na zvyšujúcu sa radikalizáciu mládeže.

              Projekt s názvom Nevypočutý je novým projektom IPčka (Internetovej poradne pre mladých) a pracuje s frustráciou a nevypočutím našej mládeže.

              Kampaňové nálepky NEVYPOČUTÝ odkazujú na webovú podstránku www.ipcko.sk/nevypocuty, kde môžu mladí ľudia zanechať textový alebo hlasový odkaz, na ktorý budú psychológovia a psychologičky odpovedať každý štvrtok na live streame na Twitchi. Podstránka taktiež obsahuje informácie o možnostiach a pomoci IPčka.

              Naša škola sa zaradila okrem Koalície škôl za duševné zdravie (pod vedením Ligy za duševné zdravie) aj do tejto kampane a v spoločných priestoroch školy sú umiestnené nálepky, ktoré s frustráciou našich žiakov môžu pomôcť. Dôležité je, aby naše deti neostávali so svojimi problémami sami, čo si uvedomujeme aj na Spojenej škole.

            • Modernizácia stredného odborného školstva a jej význam pre ekonomiku

            • Svetová banka spolu s partnermi Iniciatívy pre dobiehajúce regióny (Slovakia Catching-up Regions – SK CuRI) 6. 2. 2024 v Bratislave v priestoroch hotela Lindner zorganizovala konferenciu s názvom Modernizácia stredného školstva a jej význam pre ekonomiku Slovenska a jeho regiónov: Príspevok CuRI . Cieľom bolo priblížiť a zhodnotiť výsledky v oblasti stredného odborného školstva počas celej doby iniciatívy na Slovensku (2018 – 2023), vďaka ktorej sa do stredného školstva doposiaľ investovalo už takmer 110 mil. eur.

              Na tomto podujatí sa prezentovala aj naša škola, ktorá bola podporená v rámci Iniciatívy. Poukázali sme na progres, kam sme sa posunuli - zrekonštruovala sa vyše 50-ročná hala praktického vyučovania, vytvoril sa komplex s teoretickými a praktickými učebňami prepojený s prezentačným zázemím, šatňami, hygienickými a skladovými priestormi, vstupy do budovy sú bezbariérové, súčasťou je aj kvalitné materiálno-technické vybavenie priestorov.

              Tešíme sa, že vďaka projektu sa škola posunula na vyššiu úroveň a stane sa tak príťažlivejšou pre žiakov základných škôl.

            • Pripomenuli sme si 79. výročie oslobodenia Prešova

            • Oslobodenie Prešova 19. 1. 1945 sa uskutočnilo bez boja, nepadol takmer jediný výstrel. Krátko po oslobodení 24. 1. 1945 zvolal národný výbor veľkú manifestáciu, ktorá bola vyjadrením vďaky osloboditeľov a výrazom odhodlania za národnú slobodu a demokratického občianstva. Vďační Solivarčania postavili pamätník, ktorý sme s etikármi navštívili.

            • 1. turnus lyžiarskeho výcviku je za nami

            • Od 8. 1 do 12. 1. 2024 naši prváci (1.A, 1.B, 1.C a 1.E trieda) úspešne absolvovali dlhoočakávaný lyžiarsky kurz⛷ v stredisku Roháče - Zverovka Spálená - Západné Tatry.

              Užili si čerstvý vzduch, kopec snehu a veľa dobrej nálady. Kurz bol úspešný - všetci sa naučili lyžovať, nikto sa nezranil👍. Počas oddychového poldňa navštívili najväčší slovenský park vodnej zábavy🏊 v Tatralandii.

            • Vianočná výzdoba tried

            • Vianoce sa skončili a my sme mohli vyhodnotiť Súťaž o najbohatšiu vianočnú výzdobu triedy. Bola to vážna výzva pre triednych učiteľov a ich žiakov. Motivácia, spolupráca, dobrovoľníctvo, ochota, kreativita a zmysel pre naše  ľudové tradície. Máme 21 tried, z toho 9 triednych učiteľov - mužov. Vyzdobených (  aspoň ihličím, sviečkou či vianočných svetlom, guľami v krabičke, girlandou či svetielkami) bolo 13 tried. Hodnotiaca komisia rozhodla takto: 1. miesto - 3.A s M. Kubicovou za živý vianočný stromček, 2. miesto - 3.C s M. Priščákovou za najvyšší stromček a 3. miesto - učebne č. 2, 17, 14, 36, 30, 31, 33, 23, 25, 26.

              Ďakujeme a dúfame, že na budúci rok sa zapoja všetky triedy.

              PF 2024

            • Skvelý volejbalový zápas žiaci vs. učitelia

            • 20. 12. sme úspešne ukončili vianočné športové súťaže. Tentokrát si sily zmerali žiaci, učitelia a majstri odbornej výchovy. Všetky zápasy boli dramatické až do konca. 1. D trieda sa stala absolútnym víťazom (1. miesto obsadili vo futsale, vo florbale aj volejbale). V priateľskej a uvoľnenej atmosfére sa ukázali športovci aj fanúšikovia volejbalu. Veríme, že sa nám podarilo dosiahnuť cieľ, a to stretnúť sa, zahrať si a prežiť tak príjemné športové dni.

              Veľké poďakovanie za organizáciu vydarených športových podujatí patrí najmä nášmu kolegovi PaedDr. Petrovi Matúsovi.

            • Vianočný turnaj vo futsale

            • 18. 12. 2023 halu našej školy ovládol Vianočný turnaj vo futsale. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: 1.- 2. a 3.- 4. ročník. Celkovo sa zapojilo 20 družstiev. Víťazmi sa stali žiaci 1. D a 4.B triedy.

              Absolútnym víťazom turnaja sa stala trieda 4.B, ktorá zvíťazila v obrovskom superfinále nad 1.D triedou 2:1 na góly. Žiaci zvádzali veľmi napínavé súboje od prvého až po finálový zápas. Bola to vydarená akcia, na ktorej sa zabavili nielen žiaci na hracej ploche, ale aj v hľadisku.

            • Vianočný punč

            • Školský parlament si pre žiakov našej školy pripravil predaj vianočného punču a koláčikov, ktoré napiekli nielen členovia parlamentu, ale aj učitelia, za čo im patrí veľká vďaka.

              Výťažok z predaja použijeme na zariadenie študovne na našej škole, ktorá bude slúžiť všetkým nám.

              Ak ste nestihli dnes, neobávajte sa, akcia sa zopakuje aj budúci týždeň v rovnakých časoch - o 7:00, 10:30 a 12:25 hod.

              Rovnako sa chceme poďakovať aj tým žiakom, ktorí nám spríjemnili tento deň živou hudbou.

            • Opäť prišiel

            • Ani tento rok nezabudol na nás:- )  Prišiel k nám Mikuláš so svojimi pomocníkmi v podobe čerta a anjelov, a tak mikulášska nálada zavítala aj na našu školu. Užili sme si veselý deň plný hudby, dobrej nálady vďaka našim šikovným žiakom, ktorí sa zapojili do mikulášskeho programu.  Už teraz sa tešíme na ďalší rok!

            • ACADEMY QUIZZZ

            • Dňa 6. 12. sa uskutočnil 1.ročník zábavno-vedomostného ACADEMY Quizzzu, kde sa tímy našej školy popasovali s otázkami „z každého súdka“, či už z dejín, geografie, filmov, seriálov, hudby, prírodných vied alebo informatiky. Víťazom gratulujeme a všetkým 16-tim zapojeným triedam srdečne ďakujeme za účasť!

              Vidíme sa nabudúce!

            • Kam po základnej škole

            • 5. 12. 2023 sme opäť zorganizovali v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Centrom poradenstva a prevencie v Prešove a 7 firmami zapojenými do duálneho vzdelávania (ATS, Bosch, Garrett, Gohr, Lear, Regada, Spinea) 4. ročník Kam po základnej škole, kde mali možnosť žiaci 9. ročníka základných škôl si vybrať svoju budúcnosť - strednú školu.

              Dozvedeli sa, ako si vybrať tú najlepšiu strednú školu, aké sú podmienky duálneho vzdelávania a perspektívy ďalšieho uplatnenia u zamestnávateľa v regióne.

              Veríme, že naša snaha dostať všetky potrebné informácie na jednom mieste, bola naplnená. a pomôže budúcim stredoškolákom vybrať si tú správnu strednú školu.

              Deviatakom prajeme šťastný výber školy a veľa úspechov v prijímacom konaní.

            • Svet kryptomien nadchol našich žiakov

            • Žiaci 4. ročníka úspešne absolvovali úvod do sveta kryptomien. Krypto konzultant Mgr. Dušan Cíger, SSM priblížil fascinujúci svet bitcoinu, porovnal vývoj kryptomien, priblížil ako vývoj peňazí ovplyvňuje inflácia/deflácia, ale aj digitálne euro, ktoré sa pomaly zavádza v EÚ,.

              Žiaci tak mali možnosť začať sa orientovať vo svete kryptomien.

            • Vložili sme veľa lásky do krabičky od topánok

            • Žiaci a učitelia našej školy sa zapojili do celoslovenskej akcie Krabičky plné lásky. Naplnili krabice rôznymi maličkosťami – sladkosťami, čajmi, kávou, ponožkami, kozmetikou, krížovkami. Veríme, že v tento vianočný čas potešíme osamelých seniorov, vyčaríme im úsmev na tvári a prinesieme aj my im radosť do osamelých dní.

            • Úspešní v krajskom kole ZENIT

            • Náš programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení Richard Škripko zo 4. C triedy aj tento rok sa stal jednoznačným víťazom krajského kola strojárskej súťaže ZENIT v kategórii C a bude našu školu reprezentovať na celoslovenskom kole. Richard, blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom kole!

            • Exkurzia vo vedeckej knižnici v Prešove

            • Dňa 29. 11. 2023 sa žiaci 1. B triedy zúčastnili na exkurzii v Štátnej vedeckej knižnici v Prešove. Prezreli si jej priestory, zoznámili sa so systémom výpožičiek aj službami knižnice. V druhej časti exkurzie navštívili Rómske centrum a získali nové informácie o rómskom holokauste prostredníctvom dokumentárneho filmu o zaisťovacích táboroch na Slovensku. Žiakom sa táto aktivita páčila, obohatili sa o nové poznatky aj dojmy.